Philip Morris eist geld van ABC

WASHINGTON, 25 MAART. Het Amerikaanse tabak-, levensmiddelen- en drankenconcern Philip Morris eist voor de rechter een bedrag van maar liefst tien miljard dollar van het Amerikaanse tv-station ABC-TV wegens smaad. ABC-TV heeft een maand geleden in een van zijn programma's gezegd dat de tabakindustrie extra nicotine in haar sigaretten doet om de roker verslaafder te maken en zo aan het roken te houden.

Volgens Philip Morris, dat als bekendste merk Marlboro heeft, is deze berichtgeving “vals en lasterlijk”. Het tv-station is eigendom van Capital Cities/ABC. De koers van de aandelen van deze onderneming zakte donderdag na het nieuws over de schadeclaim in korte tijd met ruim tien procent tot ongeveer 710 dollar. Met zijn gang naar de rechter lijkt Philip Morris de tegenaanval te hebben ingezet tegen de sterke anti-rookcampagnes in de VS, die zowel de overheid als de particuliere sector voeren. Het roken wordt steeds meer aan banden gelegd en dreigt bovendien een stuk duurder te worden. Eerder deze week stelde een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor om de accijns op een pakje sigaretten te verhogen met 1,75 dollar. (Reuter, KRF)