Opgepakte advocaat uit maatschap gezet

AMSTERDAM, 25 MAART. Het advocatenkantoor Boekel de Nerée heeft de vorige week op verdenking van valsheid in geschrifte gearresteerde advocaat Oscar H. gelast met onmiddellijke ingang uit de maatschap te treden. H., die sinds januari 1991 bij Boekel werkte, heeft met dat verzoek ingestemd en is opgestapt.

“Op grond van de nu gerezen vermoedens kan H. als advocaat niet langer functioneren”, zeg mr. W. Jongepier, advocaat bij Boekel. “Met name door de publiciteit in De Telegraaf is hij dermate in opspraak geraakt dat hij nooit meer zonder problemen een zaak zal kunnen bepleiten. Het is ongelooflijk erg”.

H. wordt er door justitie van verdacht samen met een andere advocaat een valse verklaring te heben opgesteld die verdachten van drugshandel in staat stelden 17,5 miljoen gulden aan een faillissement te onttrekken. H. beweert zelf dat hij te goeder trouw was, maar volgens Jongepier heeft H. in ieder geval toegegeven op zijn minst naïef te hebben gehandeld.

“H. heeft zijn eigen persoon, de maatschap en de hele advocatuur in discrediet gebracht.” Jongepier zegt niet te weten of H. mag terugkeren als hij door de rechter wordt vrijgesproken.