Onzekerheid over rente duwt beurs verder omlaag

AMSTERDAM, 25 MAART. Ook vanmorgen zakten de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs verder weg wegens onzekerheid over de rente-ontwikkelingen. De Amsterdam EOE-index ging na het middaguur 4,53 punten omlaag naar 403,56

AMSTERDAM KLM-aandelen zakten een gulden omlaag naar 44 gulden, de koers die is vastgesteld voor de uitgifte van maximaal 18,5 miljoen nieuwe aandelen. De emissieprijs is gebaseerd op de slotkoers van gisteren in New York, die 23,375 dollar bedroeg ofwel 43,70. De luchtvaartmaatschappij zegt te rekenen op krachtige vraag naar de nieuwe aandelen in Europa. Op de emissie kon tot en met donderdag worden ingeschreven volgens de methode waarbij belangstellenden aangeven hoeveel aandelen zij willen ontvangen en tegen welke koers. De omvang van de emissie wordt 7 april bekend. De KLM mikt op een opbrengst van 1 miljard gulden.

Beurshandelaren twijfelen eraan of de Amerikaanse monetaire autoriteiten de korte rente in de Verenigde Staten inderdaad alleen maar met een kwart procent willen verhogen ter intoming van de geldontwaarding of dat zij toch nog verder willen gaan. De hoofdfondsen moesten daarom op Philips na, alle terrein prijs geven. Philips kreeg er overigens maar een dubbeltje bij op 52,10. Akzo daalde 2,70 tot 216,50, Unilever 1,80 tot 200 en Koninklijke Olie 2,60 tot 191,20.

Ook bij de financiële waarden traden dalingen op, zij het dat Amev 30 cent steeg tot 75,10. ABN Amro verloor echter vier dubbeltjes op 65, Aegon 90 cent op 92,10 en ING 20 cent op 80,20. In de uitgevers zat de klad getuige de daling van VNU met 1,70 tot 173,50. Bij de havenfondsen daalde Nedlloyd een een gulden tot 66,70. Ook Heineken werd meegesleurd in de neergaande tendens Het fonds zakte 2,90 gulden in naar 228,10. De industriewaarden moesten twee kwartjes tot een gulden inleveren.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren fors lager gesloten. Dat lag vooral aan de moord op de belangrijkste presidentskandidaat in Mexico, waar het de laatste tijd toch al onrustig was. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende aandelen kwam in de loop van de dag op een verlies te staan van 65 punten en eindigde de dag 48,37 lager op 3.821,09. Het aantal lager sluitende fondsen was vier maal zo groot als het aantal stijgende fondsen. De omzet kwam uit op 306 miljoen aandelen.

De ontwikkelingen in Mexico hadden ook hun weerslag op de obligatiekoersen die toch al onder druk staan door de stijging van de Amerikaanse rente. Ook de verliezen op de beurs in Londen vormden een negatieve factor. De dollarkoers ging verder omlaag. Tegen het slot van de handel werd voor de dollar (omgerekend in guldens) 1,8765 genoteerd na een slotkoers van 1,8835 in Amsterdam.

TOKIO Op de beurs van Tokio eindigde de Nikkei 225-index 201,42 punten lager op 19.836,48. De handel werd weliswaar negatief beïnvloed door de politieke onrust in Korea maar beleggers toonden zich voornamelijk terughoudend omdat het fiscale jaar op zijn einde loopt.