Major bereid tot uitstel van uitbreiding EU

LONDEN/BRUSSEL, 25 MAART. De Britse premier Major heeft gezegd de uitbreiding van de Europese Unie uit te willen stellen als de overige EU-landen niet tegemoet komen aan de Britse wensen.

Major zegt dit vandaag in een vraaggesprek met het Britse dagblad The Guardian. Groot-Brittannië wil na de uitbreiding van de EU met Zweden, Noorwegen, Oostenrijk en Finland, de 'blokkerende minderheid' in de ministerraad - het kleinste aantal stemmen dat een besluit van de Raad kan tegenhouden - op 23 handhaven in plaats van deze uit te breiden naar 27.

Britse regeringsfunctionarissen hebben gisteren laten weten dat berichten over een compromis-voorstel van Major vals waren. De premier zou gisteren hebben gezegd met een blokkerende minderheid van 27 stemmen akkoord te gaan op onderwerpen die politiek niet gevoelig lagen. Maar de regeringsfunctionarissen zeiden dat geen formeel Brits compromis op tafel lag en dat Major alleen de mogelijke opties uiteengezet had die hem in de onderhandelingen met de EU-ministers te wachten stonden. Voor het Britse parlement verklaarde Major gisteren niet van zijn standpunt te zullen wijken. “We vechten voor een principe-kwestie en zullen daarmee doorgaan”, aldus de premier.

In het vraaggesprek met The Guardian noemde de premier de uitbreiding “zeer belangrijk”, maar zei dat als de Britse eisen niet werden ingewilligd, uitstel onvermijdelijk was. De premier zei goede hoop te hebben dat tijdens de bijeenkomst van EU-ministers dit weekeinde in de Griekse stad Ioannina een compromis gesloten zou worden. Over de aard van een dergelijk compromis wilde hij niet speculeren. Major zei erop te vertrouwen dat een eventueel compromis tussen de EU-ministers ook door het Europees parlement geaccepteerd zal worden. Het Europees parlement dat de uitbreiding moet goedkeuren, heeft steeds verklaard onverkort vast te houden aan verhoging van het aantal stemmen naar 27.

Volgens Major gaat uitbreiding van de EU ten koste van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië als de stemmenverhouding in de ministerraad bij iedere uitbreiding arithmetisch wordt aangepast. Major vreest dat de landen die het meeste bijdragen aan de EU dan in de ministerraad weggestemd zullen worden. De premier wijst op erop dat sinds de Britse toetreding in 1973 de proportie van inwoners van de EU die benodigd is om een besluit te blokkeren, al van dertig naar veertig procent is gestegen.

Major zei in het vraaggesprek dat het Britse standpunt door meer landen dan alleen Spanje wordt gedeeld. De Portugese premier Anibal Cavaco Silva zou Major al toegezegd hebben bereid te zijn tot een compromis. Slechts een “minderheid” van de EU-landen zou volgens de premier aan het stemmental van 27 onverkort vasthouden.

De Griekse minister van Europese zaken, Theodoros Pangalos, beschuldigde de Britten gisteren in Brussel van “chantage” en “demagogie”. “Demagogen zijn een hindernis voor de politiek, vooral zij die de zaken willen terugdraaien. De andere EU-landen mogen niet toestaan dat deze chantage overwint”, aldus Pangalos. (Reuter)