LIEFDESPUDDING

Liefdesbrieven schrijven, dát is pas moeilijk. De Engelse krant 'The News of the World' liet de lezers meegenieten van de brieven die Sir Peter Harding (61), stafchef van de Britse strijdkrachten, aan zijn maîtresse Bienvenida Perez-Blanco (31) schreef.

Inmiddels is Sir Peter als stafchef op non-actief gesteld en Bienvenida met de 75.000 pond die ze van de krant voor haar brieven ontving ergens ondergedoken. Sir Peter vergeleek Bienvenida's huid met satijn en haar benen met die van een gazelle. Niet erg origineel vond men in Engeland en ter vergelijking citeerden de kranten Admiraal Horatio Nelson die zijn maîtresse Lady Emma Hamilton schreef: “Ik kan eten noch slapen omdat ik aan je denken moet, mijn liefste. Ik raak zelfs geen pudding aan.” Je al dan niet geheime geliefde met iets moois, aantrekkelijks of lekkers vergelijken blijft een hachelijke onderneming. Schrijven dat hij of zij de benen van een Griekse kouros of korè heeft kan er, als er een mooie tentoonstelling van Griekse marmeren beelden in het Allard Piersonmuseum te zien is, verantwoord cultureel mee door. Maar melden dat je minna(a)r/es zulke aantrekkelijke gemberbollenbillen heeft lijkt mij linke soep. De diplomaat Harold Nicholson was echter niet zo bang uitgevallen en schreef zijn echtgenote Vita Sackville-West: “Onze liefde is voor de eeuwigheid, als de zee en de wind. Mijn hart voelt als een pêche Melba”.

Vandaag een prijsvraag. Bedenk een korte maar mooie, culinaire liefdesverklaring en stuur deze naar de rubriek 'Recept' van deze krant. De winnaar of winnares van de uitverkoren zin ontvangt een mooi boek.

Een recept voor een echte Engelse cakepudding:

600 militer melk

3 eieren

6 plakken cake

1 eetlepel suiker

abrikozenjam

boter

Snijd de plakken cake in repen en leg ze in een met boter ingesmeerde vuurvaste schaal. Verwarm de melk en voeg de suiker toe. Klop 2 eieren los. Doe een beetje warme melk bij de eieren en roer alles door elkaar. Giet dit mengsel bij de warme melk, die vervolgens op de cake in de schaal wordt geschonken. Leg hier en daar een klontje boter. Bak de cakepudding ongeveer 20 minuten in een lauw-warme oven. Laat de pudding iets afkoelen. Klop het wit van het derde ei stijf. Besmeer de pudding met de abrikozenjam en spatel hier het stijfgeslagen eiwit overheen. Zet de pudding even onder de grill. Haal de pudding uit de oven zodra het eiwit wat harder is geworden en hier en daar bruine plekjes vertoont.

2 eierdooiers

    • Anne Scheepmaker