Libanon verbiedt militie

BEIROET, 25 MAART. De Libanese regering heeft woensdag de Christelijke militie Libanese Strijdkrachten (LF) verboden.

De Libanese autoriteiten reageerden hiermee op het vonnis van een rechtbank in Beiroet, die zeven leden van LF schuldig achtte aan een bomaanslag op een maronitische kerk in Beiroet op 27 februari. Bij de bomaanslag kwamen elf maronieten om het leven.

Na de uitspraak op woensdag werd de plaatsvervangend leider van LF, Fouad Malek, onmiddellijk door de Libanese autoriteiten opgepakt. Volgens de Libanese autoriteiten maakte de bomaanslag deel uit van een door de LF samen met Israel bedacht complot om Libanon te destabiliseren. De militie, die betrokken was bij het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatila in 1982, onderhield in de Libanese burgeroorlog nauwe banden met de Israelische regering.

Het verbod van de Libanese Strijdkrachten maakt deel uit van een nieuwe poging van de Libanese autoriteiten om de orde in Beiroet te herstellen. Gisteren eisten de autoriteiten de doodstraf tegen 21 mensen. Onder deze 21 bevinden zich vijftien Palestijnen die ervan verdacht worden een Jordaanse diplomaat in Beiroet vermoord te hebben, vijf moslims die ervan worden beschuldigd een bus vol priesters te hebben opgeblazen en een drugshandelaar die drie politieagenten vermoord zou hebben.

Eerder deze maand liet de Libanese regering een wet door het parlement aannemen waardoor Libanese rechtbanken de doodstraf kunnen opleggen aan degenen die een politieke moord op hun geweten hebben. In de nieuwe wet wordt de doodstraf voor moord met voorbedachte rade zelfs verplicht.