Kunstrijder in spoor van Browning

CHIBA, 25 MAART. Het kunstrijden bij de mannen blijft het domein van de Canadezen. Bij het wereldkampioenschap in Chiba volgde Elvis Stojko het spoor van zijn befaamde landgenoot Kurt Browning die vier titels vergaarde. Voor zijn winnende kür kreeg Stojko zelfs een keer het ideale cijfer 6,0. Stojko bleef in de met 5500 toeschouwers gevulde Makuhari-hal de Fransman Philippe Candeloro en de Oekraïner Vjatsjeslav Zagorodnioek voor. Olympisch kampioen Alexej Oermanov kwam niet verder dan de teleurstellende vierde plaats.

Stojko, die als zijn voormalige idool Bruce Lee door de lucht vloog, nam nadrukkelijk revanche op Oermanov voor de nederlaag op de Spelen in Hamar. De Rus had eigenlijk al na het technische programma geen enkele kans meer op goud. De olympisch kampioen maakte het er gisteren in de kür niet beter op. De zege van de slechts 1,68 meter lange Stojko was een overwinning van de moderne stijl van kunstrijden op het Russische classicisme. (ANP)