Koningin Beatrix is lovend over Tsjechen

PRAAG, 25 MAART. Volgens de Tsjechische premier, Václav Klaus, vindt koningin Beatrix de Tsjechen actiever en ijveriger dan de bewoners van sommige andere post-communistische landen. Dat was hem gebleken in het gesprek dat hij gisteren met de vorstin heeft gevoerd in het Lichtenstein-paleis, waar zij de afgelopen dagen tijdens haar officiële bezoek aan de Tsjechische republiek was ondergebracht.

Volgens de Tsjechische premier had de koningin de houding van de Tsjechen vergeleken met die van de Duitsers in de voormalige DDR en daarbij opgemerkt dat de mensen daar de indruk van “passiviteit” wekken en het gevoel geven dat ze wachten “tot de dingen hun in de schoot vallen”.

Met de onthulling van de inhoud van het gesprek met koningin Beatrix schendt de Tsjechische premier de ongeschreven regel dat woorden van een constitutioneel vorst in een particulier onderhoud niet worden geciteerd. De Nederlandse regering is verantwoordelijk voor alles wat het staatshoofd zegt of doet en de indruk zou kunnen ontstaan dat de Nederlandse regering diezelfde mening is toegedaan.

In een gesprek dat de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Pieter Kooijmans, gisteren heeft gehad met zijn Tsjechische collega, Jozef Zieleniec, heeft de Nederlandse minister gezegd te menen dat er geen reden is waarom de Tsjechische republiek niet omstreeks het jaar 2000 zou kunnen worden toegelaten tot de Europese Unie. Hoewel Tsjechië, anders dan Polen en Hongarije, nog geen officiële aanvraag voor het lidmaatschap heeft ingediend of aangekondigd, meent premier Klaus dat Tsjechië al enkele jaren eerder, zo omstreek 1996/97, rijp zal zijn voor toetreding tot de EU.

Voordat het koninklijk paar zijn bezoek aan Tsjechië gisteren afsloot heeft het nog bezoeken gebracht aan een conservatorium voor blinde en slechtziende studenten en aan de faculteit voor podiumkunsten.