Jongeren in Franse steden blijven betogen tegen verlagen minimumloon

PARIJS, 25 MAART. Duizenden jongeren hebben gisteren in Franse provinciesteden geprotesteerd tegen de verlaging van het minimumloon voor jongeren in Frankrijk. Voor vandaag staat een grote protestdemonstratie in Parijs op het programma.

In Nantes raakten demonstrerende studenten slaags met de oproerpolitie. De studenten gooiden molotov-coktails en maakten politieagenten uit voor SS-ers. De politie arresteerde vijf demonstranten. Tien politieagenten werden bij vechtpartijen met de studenten verwond. In Calais bezetten demonstranten de vertrekhal van de veerboot naar Dover en in Saint-Etienne en Valence werden treinstations bezet, waardoor het treinverkeer tussen Parijs en Lyon korte tijd werd stilgelegd.

Volgens de regering is de verlaging van het minimumloon voor jongeren beneden de 25 jaar noodzakelijk, omdat één op de vier jongeren in Frankrijk momenteel werkloos is. Bovendien wordt de teruggang in inkomen gecompenseerd, aldus de regering, door de training en werkervaring die de jongeren in ruil voor de verlaging van het minimumloon zullen krijgen.

Franse jongeren protesteren al weken tegen de verlaging van de SMIG, het Franse minimumloon. Vorige week leek het erop dat premier Balladur zijn plannen wilde bijstellen, maar na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag, waarin de coalitiepartijen van de regering-Balladur het goed deden, heeft hij alsnog van aanpassing afgezien.

De Franse regering heeft gisteren twee Algerijnse jongens die volgens de Franse autoriteiten bij een eerdere demonstratie in Lyon tegen de verlaging van de SMIG stenen naar de politie gegooid hebben, uitgewezen naar Algerije. “Voor wie de politie aanvalt, is er geen plaats in ons land”, aldus Charles Pasqua, de Franse minister van binnenlandse zaken. Franse antiracistische organisaties hebben protest aangetekend tegen de uitwijzing. Volgens de organisaties hebben de jongeren al jaren in Frankrijk gewoond en zal de uitwijzing tot een uitbarsting van geweld in de voorsteden van Lyon leiden. (Reuter, AP)