Hugo Claus

Hugo Claus, de meest veelzijdige, de meest bekroonde en de meest vertaalde schrijver van het Nederlands taalgebied, wordt 65 jaar. In dit katern van het Cultureel Supplement zes gesprekken met de meester: over Het verdriet van België en ander proza, over een van zijn 1.800 gedichten, over regisseurskolder en toneelwerk, over zijn heimelijk sensuele films, over zijn hobby beeldende kunst en over België. “Persoonlijk heb ik met België niets te maken.”

Guus Middag, Benno Barnard, H.J.A. Hofland en Rudi van Dantzig herlazen zijn werk. “Claus heeft zo magnetisch geschreven dat plotseling, midden op de dag tijdens het werk, de onweerstaanbare drang kan ontstaan om naar huis te rennen om gulzig verder te lezen.”

1994 is het jaar van Hugo Claus. In het Amsterdamse Theaterinstituut is deze week een grote overzichtstentoonstelling geopend over Claus en het theater. In vijf zalen eert het instituut de man die als de grondlegger van de moderne Nederlandstalige toneelschrijfkunst wordt beschouwd. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt een royale selectie uit Claus' verzamelde poëzie. Ter gelegenheid van zijn verjaardag, op 5 april, bracht de dichter bijna twaalfhonderd gedichten uit de afgelopen 45 jaar bijeen.