'Hervormer' nu Russisch vice-premier

MOSKOU, 25 MAART. De Russische minister van economische zaken, Aleksandr Sjochin, heeft gisteren de rang van vice-premier gekregen en volgens hemzelf betekent dit “een versterking van het kamp van de hervormers”. De benoeming kwam twee dagen nadat de Russische regering met succes onderhandelingen afsloot met het Internationale Monetaire Fonds over een krediet van 1,5 miljard dollar. Sjochin was Ruslands belangrijkste onderhandelaar met het IMF.

De 42-jarige Sjochin werd in januari minister van economische zaken nadat Jegor Gajdar de regering had verlaten. Terwijl Gajdar doorgaans werd gezien als het 'gezicht' van de economische hervormingen, heeft zijn opvolger Sjochin een gematigder profiel. Ten onrechte, vindt hij zelf. “Ik heb mezelf altijd als een hervormer beschouwd”, zo zei hij gisteren op een persconferentie.

Volgens het dagblad Izvestia heeft Sjochin zijn promotie echter juist te danken aan een steeds minder hervormingsgezinde opstelling. “Premier Tsjernomyrdin heeft Sjochin herkend als een man van zijn team, waarschijnlijk omdat hij recentelijk het strikte monetaire beleid heeft gekritiseerd dat zijn voorganger wilde voeren.”

Sjochin spreekt zich nu eens voor dan weer tegen een streng anti-inflatoir beleid uit. “Het IMF is tevreden zolang de inflatie aan het eind van het jaar maar niet in de dubbele cijfers loopt”, zo zei hij gisteren. “Dat biedt ons voldoende manoeuvreerruimte.”

Wat zijn titel vice-premier in de praktijk betekent moet worden afgewacht. Er zijn nog vier andere vice-premiers, van wie één de titel eerste vice-premier draagt. Sjochins voorganger Gajdar was ook eerste vice-premier, maar voor die titel ontbeert Sjochin waarschijnlijk het politieke gewicht.

IMF-topman Michel Camdessus verklaarde gisteren na terugkeer van zijn vijfdaagse bezoek aan Moskou vertrouwen te hebben dat Rusland zijn economisch hervormingsprogramma uitvoert, waarbij met het IMF is afgesproken dat de inflatie (in februari 9,9 procent) tot 7 procent per maand wordt gereduceerd. Hij erkende dat er “risico's” zitten aan het verstrekken van de lening, waarover het IMF-bestuur zich volgende maand zal uitspreken. “Maar we liepen het risico dat een lening irrelevant zou worden als we zouden wachten op een situatie waarin er geen risico's meer zijn.”