Frankfurt verkoopt belang in Veba.

De Duitse stad Frankfurt heeft haar belang in het concern Veba voor omgerekend ruim 700 miljoen gulden verkocht aan Deutsche Bank. Frankfurt staat voor zeven miljard mark in het krijt en heeft daarmee de hoogste schuld van alle Duitse steden.

De stad had de aandelen al sinds de jaren dertig in bezit. Deutsche Bank kwam met het hoogste bod op de 1,3 miljoen stukken. De prijs is gekoppeld aan de koersindex van de effectenbeurs in Frankfurt en zal liggen tussen 627 en 661 miljoen mark (opbrengst 703 à 741 miljoen gulden). De transactie wordt vrijdag afgehandeld. Het is niet duidelijk wat Deutsche Bank met de aandelen van plan is. Ze worden vermoedelijk doorverkocht aan beleggers, want de bank heeft onlangs nog verklaard haar omvangrijke belangen in de Duitse industrie te willen verminderen.

Veba is na Daimler-Benz de grootste industriële onderneming in Duitsland. Het concern is werkzaam in de sectoren energie, chemie, handel, transport en dienstverlening. Gisteren werd bekend dat de winst van Veba vorig jaar van 906 miljoen mark tot 825 miljoen mark (925 miljoen gulden) is gedaald. De omzet groeide licht van 65,4 miljard mark tot 66,3 miljard mark (74,3 miljard gulden).