Dico verwacht herstel in 1994

Dico International, fabrikant van slaapkamermeubelen, kijkt terug op een moeilijk jaar. De winst halveerde in 1993. Dico verwacht voor 1994 vooral door opleving van de Duitse markt, een herstel tot het in 1992 bereikte niveau. Vooralsnog wordt een verlaging van het dividend voorgesteld van 4 gulden tot 3,60 gulden per aandeel.

Het resultaat uit gewone bedrijfuitoefening na belastingen steeg 9 procent van 2,5 miljoen tot 2,7 miljoen gulden door een daling van de rentelasten, positieve valuta-effecten en een vermindering van de belastingdruk. Dico boekte per saldo een buitengewone last van 1,4 miljoen gulden, waardoor de winst zakte van 2,5 miljoen tot 1,3 miljoen of per aandeel van 5,62 tot 2,90 gulden. De omzet was met 116,4 miljoen nagenoeg onveranderd. Vooral in Duitsland en Engeland verminderden de omzetten fors als gevolg van de aanhoudende economische inzinking en uitstel van consumptieve bestedingen. In Nederland en België was de verkoop over de hele linie zwak, terwijl die in Frankrijk redelijk op peil bleef. Vorig jaar is het aantal arbeidsplaatsen in de produktievestiging Uden verlaagd. De produktiecapaciteit van de vestiging in België, waar halverwege 1992 een werktijdverkorting werd ingeveoerd, is inmiddels aangepast aan de vraag op de markt. Dat kostte 83 van de 158 arbeidsplaatsen. Hiervoor zijn voorzieningen getroffen.

Het buitengewoon resultaat omvat incidentele baten op voorraden en debiteuren die van Van Gelder & Van Os zijn overgenomen, alsmede kosten voor herstructurering en nog in 1994 te nemen maatregelen om Dico weer in het goede spoor te krijgen.