Deel bezetters dam verdrinkt op stuwmeer

PARAMARIBO, 25 MAART. Bij de militaire bevrijding van de Afobako-waterkrachtcentrale die het Suriname Liberation Front had bezet zijn gisteren de zesenwintig gegijzelde Suralco-werknemers ongedeerd gebleven. Een aantal bezetters is waarschijnlijk verdronken toen hun vluchtboot zonk op het stuwmeer. De rest is gevlucht; er zijn nog geen arrestanten. Aan de zijde van het leger zijn geen slachtoffers gevallen.

Het Nationaal Leger is begonnen met zuiveringsacties in het gebied om de gevluchte bezetters te vinden. De stuwdam staat nu onder permanente militaire bewaking.

De commandant Landmacht, overste H. Jannasch, zei dat de aanvankelijke opzet om eerst met de bezetters te praten mislukte toen het militaire peloton 's nachts bij de brug over de Marechal-kreek, enkele kilometers voor de dam, stuitte op enkele terroristen die in een auto aankwamen uit de richting Paramaribo. De militairen dachten dat het om een auto met burgers ging en wenkten de auto terug te keren. Maar de terroristen in de wagen schoten op de patrouille en renden het bos in, terwijl de militairen terugschoten. Door deze schotenwisseling werden de bezetters op de dam gealarmeerd. De commandogroep had nu geen andere keus dan “in een mini-Blitzkrieg” rechtstreeks op de dam af te gaan. De SLF-mannen op de dam vluchtten in paniek. Bij de bestorming van de dam werden enkele terroristen “geneutraliseerd”. Vijf of zes terroristen probeerden over het stuwmeer weg te komen. Bij de achtervolging sloeg hun boot om. Wat met de inzittenden is gebeurd, kon het leger gisteren niet meedelen. Vermoed wordt dat enkelen zijn verdronken.

Uit Jannasch' woorden viel op te maken dat het Front allesbehalve de honderd man sterke, zwaarbewapende groep terroristen was waar het zich in de pers voor had uitgegeven. Jannasch hield het op achttien tot twintig man. Bij de bestorming van de dam werden niet meer dan drie geweren in beslag genomen: een politiewapen en twee militaire geweren.