Clubs schoorvoetend akkoord met premies

HILVERSUM, 25 MAART. De drie belangrijkste leveranciers van het Nederlands elftal, Ajax, Feyenoord en PSV, zijn onder protest akkoord gegaan met een financiële vergoeding van de KNVB voor het afstaan van spelers voor het komende WK in de Verenigde Staten. In overleg met zijn collega van Ajax, Michael van Praag, heeft Feyenoord-voorzitter Van den Herik in november vorig jaar de KNVB al gevraagd naar de gebruikelijke vergoedingsregeling bij grote titeltoernooien. Pas gisteren werden de (moeizame) onderhandelingen afgerond. “De clubs fungeren door de late invulling opnieuw als sluitstuk van de WK-begroting”, klaagde Van den Herik.

De top-drie van Nederland wilde een bedrag van ten minste 5000 gulden per international per wedstrijd en een verhoging tot 8000 met terugwerkende kracht indien de halve eindstrijd zou worden gehaald. De KNVB weigerde die eisen in te willigen.

Volgens Van den Herik, die geen exacte bedragen wenste te noemen, zijn de partijen uitgekomen op een premie van ongeveer 4000 gulden per speler per wedstrijd, ook voor de oefenduels in de aanloop naar het WK.

“Er viel weinig meer te verdelen, omdat er vrijwel niets meer was”, mokte Van den Herik. “We konden niets anders dan schoorvoetend met de voorstellen van de KNVB akkoord gaan. Het gaat ons niet eens zozeer om het geld. De manier waarop we weer door de KNVB zijn behandeld, is onjuist. We zijn opnieuw niet serieus genomen.”

Volgens Van den Herik lopen de topclubs in de zomer “enkele tonnen” mis, omdat ze zonder de internationals niet welkom zijn bij lucratieve toernooien in het buitenland. “Dat verlies kan worden beperkt met de spelersvergoedingen van de KNVB. De clubs moeten tenslotte ook de salarissen van de internationals gewoon doorbetalen. Onze eisen waren redelijk, de KNVB vond helaas van niet. Een jammerlijke zaak.” (ANP)