CD schorst bestuurslid om nazi-uitspraken

DEN HAAG, 25 MAART. Het dagelijks bestuur van de Centrumdemocraten heeft gisteren het 32-jarige hoofdbestuurslid R. van der Plas geschorst. Van der Plas is raadslid voor de CD in Purmerend. Aanleiding is volgens het bestuur een publikatie in het weekblad De Groene Amsterdammer van deze week.

Daarin doet de student journalistiek K. Kooiman verslag van zijn zeven maanden durende infiltratie in de CD, waarbij hij tot tweede raadslid in Purmerend werd gekozen. In het artikel getuigt Van der Plas van zijn sympathie voor nazi-Duitsland. Zo zegt hij over de holocaust: “Dat record van zes miljoen gaan wij verbeteren.” Nederland moet volgens Van der Plas opgaan in een sterk, nationalistisch Duitsland.

Het dagelijks bestuur meldt dat Van der Plas eerder “dringend” is verzocht met zijn politieke activiteiten en uitspraken te blijven “binnen de door de partij uitgezette lijnen.” Het voegt daaraan toe dat hij die verzoeken herhaaldelijk in de wind heeft geslagen. De recente uitspraken in De Groene Amsterdammer doen de partij schade en zijn “in geen enkel opzicht” te billijken, zegt het dagelijks bestuur in een verklaring.

De partij heeft uit eigen gelederen een commissie samengesteld die de zaak onderzoekt. Aan de hand van het eindverslag van deze commissie zal het dagelijks bestuur voorstellen doen over de positie van Van der Plas.

Vorige week diende voor het gerechtshof in Amsterdam het hoger beroep van het raadslid tegen eenveroordeling wegens het verspreiden van racistische pamfletten. Tegen hem lopen nog strafzaken wegens verzekeringsfraude, het doen van valse aangifte en verboden wapenbezit. Justitie onderzoekt nog of hij betrokken was bij de mishandeling van de vorig jaar overleden schrijver Adriaan Venema.