Burgemeester Demaret van Brussel afgetreden

BRUSSEL, 25 MAART. Burgemeester Michel Demaret van Brussel heeft gisteren zijn ontslag ingediend nadat de meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in hem had opgezegd. De positie van de 54-jarige Demaret was vorige week al onhoudbaar geworden na een interview in het blad Le Soir Illustré, waarin hij onder andere de draak stak met de paus. Ook beschuldigde hij de magistratuur in België ervan belastingfraude te plegen “want alvorens magistraat te worden zijn ze advocaat geweest en de toestand is dat advocaten bijna geen inkomsten opgeven”.

Demaret, lid van de Franstalige christen-democratische regeringspartij PSC, kreeg vorig jaar de burgemeesterssjerp van Brussel-Stad (het centrum) opgehangen, na het overlijden van PS-burgemeester Bouhon. Brussel bestaat uit een groot aantal deelgemeenten, ieder met een eigen burgemeester en eigen bestuurlijke bevoegdheden. Tussen de socialistische PS en de PSC is inmiddels een felle strijd uitgebroken over de opvolging van Demaret.

Demaret is een kleurrijke maar ook omstreden figuur in Brussel. Hij was ooit uitsmijter bij een dancing in de hoofdstad en jarenlang voerde hij campagne voor het vroegere PSC-boegbeeld in Brussel, Paul Vanden Boeynants. Vanden Boeynants, die onder andere bekendheid verwierf door zijn ontvoering, verdween enigszins naar de achtergrond na een veroordeling wegens belastingfraude. Maar hij is namens de PSC nog steeds actief in de Brusselse politiek.

Ook PSC-voorzitter Gérard Deprez heeft Demaret publiekelijk laten vallen. Deprez beschuldigde Demaret ('Monsieur 10 pourcent') er zelfs van corrupt te zijn geweest bij vastgoedoperaties.

Demaret zelf verklaarde gisteren dat hij “om laag bij de grondse politieke overwegingen werd afgemaakt”. Twee maanden geleden nog ontving Demaret de Amerikaanse president Clinton op het stadhuis aan de historische Grote Markt in Brussel. En eind oktober, bij de extra Europese top in Brussel, liep hij met de Franse president Mitterrand over de Grote Markt om daar de lichtjes in de kerstboom aan te steken.

    • Wim Brummelman