Brons voor Nederlands team na strafballen tegen Australië

LAHORE, 25 MAART. De opluchting was leesbaar op het gezicht van Roelant Oltmans. De bondscoach van de Nederlandse hockeyploeg had een beroerde periode achter de rug in Lahore, maar de derde plaats in het toernooi om de Champions Trophy zorgde voor enige compensatie. Oranje versloeg Australië na strafballen (9-8). De Nederlanders scoorden allemaal, bij de tegenstander pushte Corbitt over en stopte doelman Ronald Jansen de inzet van aanvoerder Birmingham. Na de reguliere speeltijd was de stand 2-2.

“Knap”, zei Oltmans na afloop van de wedstrijd van Nederland, “dat deze ploeg nog tot deze prestatie in staat was. Het tekende de veerkracht.” Het waren eufemismen die zijn teleurstelling over de gang van zaken camoufleerden. Oltmans vertrok naar Pakistan met de finaleplaats in het achterhoofd. Na drie dagen werd door die verwachting al een dikke streep gehaald. “De 4-4 tegen Spanje in de openingswedstrijd was dodelijk”, blikte hij terug.

Het 16de toernooi om de Champions Trophy was in de ogen van Oltmans de eerste etappe richting WK. “Wij moeten onze hele planning nog eens bijzonder kritisch doornemen”, sprak de coach vanochtend. “De personele bezetting, de voorbereiding, alle details moeten één voor één worden doorgenomen. De verschillen tussen de top zijn zo klein, dat details in Sydney beslissen over de wereldtitel.”

Tegen Australië nam Oranje door Van den Honert de leiding. Hij pushte de eerste strafcorner raak in de zevende minuut, 1-0. Het was de achtste treffer van de Amsterdammer. Twee minuten later had Van Wijk vrij voor doelman Dreher de tweede treffer op de stick, maar hij faalde. Kort voor de rust bracht Stacy door een dekkingsfout van Delmee Australië langszij, 1-1. Oltmans ruilde de voorstopper direct in voor Jazet. Op slag van rust maakte Poortenaar uit de vierde strafcorner, 2-1. Na de rust werd Oranje in de verdediging gedrukt. Een kwartier voor het einde tikte Stacy uit een strafcorner de gelijkmaker in, 2-2.

In de laatste minuut kreeg Oranje nog twee strafcorners. De eerste schoot Veen in de rebound tegen de paal. De tweede werd in de rebound op de lijn door een verdediger gestopt met de voet, maar de Egyptische scheidsrechter Amin weigerde de bal op de stip te leggen. Het brons belandde alsnog in Nederlandse handen via de strafballenserie.

Trainer Hans Jorritsma verlengde gisteren zijn contract met de Pakistaanse bond. Hij zette zijn handtekening onder een verbintenis die loopt tot en met het wereldkampioenschap, eind november in Sydney. Jorritsma zal zich over vier weken melden in Karachi. Morgen keert hij terug naar Amsterdam. (ANP)