Boetes voor bazen van pitbull zonder muilkorf

AMSTERDAM, 25 MAART. Vier eigenaren van pitbullterriërs zijn gisteren door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot geldboetes van tweehonderdvijftig tot achthonderd gulden omdat zij hun hond zonder muilkorf of onaangelijnd op straat lieten lopen.

Sinds juni vorig jaar moet elke pitbull-eigenaar een paspoort hebben waaruit blijkt dat de hond onvruchtbaar is gemaakt en geregistreerd staat bij de Stichting Gezelschapsdieren (SG). Omdat een van de pitbull-eigenaren dit had nagelaten was zijn hond in beslag genomen. De man werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van vijfhonderd gulden. Hij mag zijn hond uit het asiel ophalen als hij heeft betaald voor de castratie en inenting van het dier.

De verdachten weigerden hun pitbulls een muilkorf om te doen, omdat de dieren “daar niet aan kunnen wennen”. Een van de verdachte zei tegen de politierechter: “We hebben alles geprobeerd meneer. Twee soorten muilkorven, maar die hond kan er gewoon niet tegen. Als ik hem een muilkorf opzet, wil hij niet meer lopen en schuurt hij zijn bek kapot op straat om het ding af te krijgen.”

De politierechter was niet onder de indruk en veroordeelde de man tot een geldboete van zeshonderd gulden, waarvan driehonderd voorwaardelijk. “U heeft zelf een dochtertje”, zei hij tegen de man. “Weet u niet hoe gevaarlijk die beesten voor kinderen kunnen zijn?”

Teleurgesteld verliet de man met zijn dochtertje en vrouw de rechtszaal. “Ze denken gewoon niet aan de honden zelf”, verzuchtte de vrouw. “Wij kúnnen die hond geen muilkorf omdoen, dan wordt-ie helemaal gek. Ik hang dat ding nu maar los om z'n nek. Als de politie komt, zeg ik dat de muilkorf net is losgeraakt.”

Een andere pitbull-eigenaar noemde de wet 'achterlijk'. “Mijn hele familie heeft pitjes, allemaal scheten van beesten die nog nooit iemand hebben gebeten.”