06-lijn voor melding fraude met EU-geld

BRUSSEL, 25 MAART. De Europese Commissie gaat een speciale telefoonlijn openen waar gevallen van fraude met EU-geld gratis kunnen worden gemeld. De lijn is het nieuwste wapen van Brussel in de steeds heviger wordende strijd tegen fraudeurs.

De fraude met EU-subsidies is vorig jaar met bijna 50 procent gestegen tot 394,2 miljoen ecu (ongeveer 867 miljoen gulden), zo blijkt uit de gisteren gepresenteerde jaarcijfers.

“De fraude wordt steeds gecompliceerder en verfijnder”, aldus Europees Commissaris Peter Schmidhuber (begroting) tijdens een persconferentie. Alleen al in de landbouwsector ging het om 1.298 gevallen waarbij in totaal een half miljard gulden was gemoeid. In 1992 was dat 'nog maar' 26 miljoen gulden. Volgens Schmidhuber vormen de ontdekte fraudegevallen slechts het topje van een ijsberg. Hij wilde niet speculeren over de ware omvang van de fraude met EU-subsidies.

Via de 'kliklijn' moet iedere burger in de Unie in staat worden gesteld “in zijn eigen taal en op basis van volledige vertrouwelijkheid” informatie te geven over vermoedelijke fraudegevallen. Het experiment past volgens commissaris Schmidhuber in een nieuw “strategisch programma” dat de strijd tegen fraude moet intensiveren.

De fraude-lijn krijgt voor elk land in de Europese Unie een apart nummer. Schmidhuber zei zich te realiseren dat niet alleen serieuze bellers, maar ook grappenmakers zich zullen melden. “Toch denk ik dat het het waard is om het risico te nemen.” De Commissaris had lof voor het Britse initiatief om fraude met EU-gelden tot misdrijf uit te roepen.

Behalve de 06-lijn overweegt de Commissie in navolging van sommige lidstaten waardevolle tips te belonen. Voorts is zij van plan een zwarte lijst aan te leggen van bedrijven en personen die zich al eens aan fraude hebben schuldig gemaakt. Ingrijpender maatregelen die de Commissie voorstaat zijn het stroomlijnen van de wetgeving van lidstaten tegen misbruik van EU-fondsen en het uitbreiden van de mogelijkheid van administratieve sancties. Nu zijn deze beperkt tot de landbouw. (Reuter, ANP)