Wielerelite ziet Della Santa pas na de finish

ANDORRA, 24 MAART. De Italiaanse wielrenners blijven succesvol. De derde etappe van de Catalaanse Week werd gewonnen door Stefano della Santa. De winnaar van de Ruta del Sol was gisteren tijdens de koninginnerit naar Andorra oppermachtig en reed de internationale wielerelite op minuten. De Colombiaan Angel Yesid Camargo bleef met 1.20 achterstand nog enigszins in de buurt van de Italiaan.

De Nederlandse klimmers kregen een gevoelige tik. Gert-Jan Theunisse hield de schade beperkt tot 3.14 en is met de 26e plaats de beste Nederlander in de algemene rangschikking. Erik Dekker, Erik Breukink (beiden 4.48 achter Della Santa) en Rooks (5.47) deden gisteren nauwelijks mee.

De derde etappe had een nerveus begin, met verschillende ontsnappingspogingen en een erg hoog tempo. Bijna de voltallige groep meldde zich onderaan de onbekende berg La Rabassa (eerste categorie). De Mexicaan Raul Alcala zette de aanval in. Hij demarreerde aan het begin van de negen kilometer lange slotklim en kreeg Della Santa en Dufaux mee. Vijf kilometer voor de streep werd Alcala door de Italiaan bedankt voor de moeite. Della Santa reed zonder een spoor van inspanning te tonen weg. De concurrenten zagen hem pas na de finish terug.

De 49e editie van Dwars door België had gisteren geen last van de inmiddels bekende Italiaanse heerschappij in het voorseizoen. Maar dat had vooral te maken met de afwezigheid van Italianen op de Belgische wegen.

De semi-klassieker over 207 kilometer leverde een zege op voor de Belg Carlo Bomans, die in de laatste kilometer aan de aandacht van zijn medevluchters Ludwig Willems en Marc Sergeant ontsnapte. Bomans ging met een voorsprong van 20 seconden op Sergeant als eerste over de streep in Waregem. Beste Nederlander was Tristan Hoffman, die zevende werd op 2.21 van de winnaar.