VW ziet verbetering na recordverlies

De Duitse autoproducent Volkswagen denkt dit jaar quitte te kunnen draaien na het recordverlies van 1,9 miljard mark in 1993. Dit heeft VW-topman Ferdinand Piëch vandaag gezegd bij de toelichting op de jaarresultaten. In 1992 boekte VW een winst van 147 miljoen mark, 87 procent minder dan in 1991.

De eerste maanden van 1994 zijn beter verlopen dan was verwacht, aldus Piëch. Hij voorziet een groei van de verkoop (van de merken VW, Skoda, Audi en Seat) in het eerste kwartaal van dit jaar met 4,7 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. Alleen voor Volkswagens kwam er vanuit Duitsland al 54 procent meer aan bestellingen binnen. Vanuit de grote afzetmarkten in Europa werd 11,8 procent meer besteld. VW wijt het slechtste resultaat uit zijn bestaan aan de verliezen bij Seat, de Spaanse dochteronderneming. Het negatieve resultaat kwam daar vorig jaar uit op 1,8 miljard mark. De omzet van het hele VW-concern verminderde van 85,4 miljard tot 76,7 miljard mark (86,3 miljard gulden).