VOORKEUR THEATER

BALANCHINE Het Nationale Ballet heeft de voorraad Balanchine stukken weer verder aangevuld met twee nieuwe choreografieën. 'Kammermusik No. 2' (Hindemith) en 'Symphony in Three Movements' (Stravinsky) zijn een streling voor oog en oor. Beide werken vormen samen met 'La Valse' (Ravel), een sprankelende voorstelling die een reisje naar Amsterdam waard is. 25, 27, 29 t/m 31 maart Amsterdam Het Muziektheater.

ANDERMANS EILAND Diederik van Vleuten en Arie van der Wulp met surrealistische cabaretscènes, jeugdherinneringen en vrolijke imitaties. 26 maart Alphen aan den Rijn Parktheater, 30 maart Doetinchem Amphion.

COPPELIA Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen toert de komende maanden door Nederland met 'Coppelia', een populair klassiek werk uit 1870. Het betreft hier een niet zó oude versie van de Franse danser/balletmeester Attilio Labis, maar een frisse produktie die naar een hoog niveau wordt getild door de briljante dansers van het Belgische gezelschap. 26 maart Drachten De Lawei.

OUD/NIEUW In het programma 'Oude Muziek/Nieuwe Balletten' werken de jonge dansers van NDT 2 samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium in balletten van Paul Ligtfoot en Lionel Hoche. 'Solitaire' van Lightfoot is overtuigend door zijn expressiviteit en compositorische opbouw. Hoche gebruikt in 'A Tire d'Aile' bewegingsmateriaal met een sculptureel karakter. 26 maart Hengelo Schouwburg.

AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL Themavoorstellingen over het romantische oeuvre van Ramses Shaffy en het geëngageerde cabaret van Jaap van de Merwe. De mooiste Shaffy-liedjes worden onder de titel 'We zullen doorgaan' gezongen door vier jonge artiesten: 25 en 26 maart. Tijdgenoten van Van de Merwe, zoals Fred Florusse, Frits Lambrechts en Rob van de Meeberg, verzorgen het programma 'Kraait het oproer nog?' op 29 en 30 maart en 2 april. Alles in Klein Bellevue, Amsterdam.

BEPAALDE DINGEN Verrassend cabaret-debuut van Theo Maassen: flair, improvisatievermogen en veel grappen. 26 maart Culemborg De Fransche School, 31 maart Huizen De Boerderij.

DE VROUW VAN DE ZANGER Brigitte Kaandorp en Ingeborg Elzevier meten hun uiteenlopende krachten in een komedie van Paul Haenen, die heen en weer schiet tussen klucht, cabaret en musical. 25 maart Assen De Kolk, 28 maart Heerlen Stadsschouwburg, 29 maart Sittard Cultureel Centrum, 30 maart Roermond De Oranjerie, 31 maart Maastricht Theater aan het Vrijthof.

EN VERDER: Scherzo door Mini & Maxi en negen musici, 25 t/m 27 maart Zoetermeer Stadstheater, 30, 31 maart Drachten De Lawei; De Heldenlul met Erik van Muiswinkel en Margôt Ros, 25 maart Weert De Munt, 26 maart Venray De Beejekurf, 28 maart Venlo Maaspoort, 30 maart Winterswijk Cultureel Centrum; Sweeney Todd met Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma, 25, 26 en 27 maart Doetinchem Amphion, 29, 30 en 31 maart Alkmaar De Vest; Solotoneel van Jasperina de Jong op twee monologen van Alan Bennett, 24 t/m 27 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar, 29 maart Doetinchem Amphion, 30 maart Drachten De Lawei, 31 maart Almere De Roestbak; Rot is liefde van Jan Rot, 25 maart Naaldwijk De Naald, 26 maart Zaandam De Burcht, 30 maart Tilburg Stadsschouwburg; Silicone Kitty met Marlies Helder, 25 maart Hoogeveen De Tamboer, 26 maart Brielle De Goote, 30 maart Groningen Oosterpoort, 31 maart Franeker De Koornbeurs; Phantom of the opera Circustheater Scheveningen, dagelijks 20u, zo en ma matinee 14u. Inl 06-300100 (Phantom reserveringslijn).