VOORKEUR MUZIEK

MARIE-CLAIRE ALAIN De wereldberoemde Franse organiste Marie-Claire Alain is de komende dagen verschillende malen te horen op het gerenoveerde orgel van het Amsterdamse Concertgebouw. Op 27 maart 20u15 speelt zij een aantal orgelsoli in een concert in de serie In Memoriam Messiaen. Ook het Nederlands Kamerkoor werkt olv Reinbert de Leeuw mee aan dit concert met op het programma muziek van Messiaen, Debussy, Caplet en Jéhan Alain, de vroeg overleden broer van Marie-Claire Alain.

Marie-Claire Alain is ook de soliste bij drie door Roberto Benzi gedirigeerde concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Op het met de Symfonie van Franck besloten programma: het Orgelconcert van Poulenc, Choral nr 3. voor orgel-solo van Franck en delen voor orgel-solo uit Pièces de Fantaisie van Vierne. 30, 31 maart en 1 april, 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

PASSIONEN De Christelijke Oratorium Vereniging Laus Deo en het Randstedelijk begeleidingsorkest voeren olv Edwin Wolf de Johannes Passion uit in de Janskerk in Gouda op 25 maart 20u. Het Toonkunstkoor Arnhem, het Roder Jongenskoor en het Gelders Orkest voeren olv Joop Schets de Matthäus Passion uit in Musis Sacrum in Arnhem op 26 maart 19u en op 27 maart 14u.

Koor en orkest van het Rotterdams Barok Ensemble, het Leids Kamerkoor, het Leids Bach Ensemble en het Maasstedelijk Jongenskoor voeren olv Ton Beckers de Matthäus Passion uit op 26 maart 19u30 in de Prinsekerk, Schepenstraat in Rotterdam-Blijdorp.

Het Toonkunst Oratoriumkoor Roermond geeft 27 maart 12u een uitvoering van de Matthäus Passion olv Jan Hupperts in De Oranjerie in Roermond.

De Christelijke oratorium Vereniging Excelsior, het Amsterdams Promenade Orkest en het Haags Matrozenkoor voeren olv Thijs Kramer de Matthäus Passion uit op 28 maart (generale) en op 29 maart 19u in het Amsterdamse Concertgebouw.

Het Residentie Bachkoor en het Residentie Bachorkest voeren olv Gerard Akkerhuis de Johannes Passion uit op 28 maart 20u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.

Het Noord Nederlands Orkest voert olv de Engelse dirigent Nicholas Kraemer de Matthäus Passion uit op 30 en 31 maart 19u in de Oosterpoort in Groningen.

SRANAN POKU FESTIVAL Ofwel festival Surinaamse Muziek met oa fluitist Ronald Snijders, de Kaseko Troubadours, Krida Suro, Indra Devi, de Kid Dynamite Suite door het Surinam Music Ensemble met als gast saxofonist Hans Dulfer + workshops en films. Op drie dicht bij elkaar gelegen Haagse lokaties: Het Paard, Korzo en het Koorenhuis. 24 t/m 27 maart. Inl 020-6278892.

MICHIEL BORSTLAP SEXTET Ook wel het 'cum laude' orkest genoemd, want behalve de leider/pianist behaalden ook Eric Vloeimans (trompet) plus Yuri Honing en Ben Herman (saxofoons) hun jazzbrevet met lof. 25 maart De Balken Uitgeest, 26 maart Doelen Rotterdam, 27 maart Lieve Vrouwe Theater Amersfoort, 28 maart Parker's Amsterdam, 2 april Huis Verloren Hoorn.

MULTIFOON/DOELEN MUZIEKFESTIVAL Behalve Hifi-demonstraties en lezingen biedt dit festival een lange reeks gratis toegankelijke (jazz)concerten: 25 maart vanaf 13u30 Soulmax en de Beets Brothers, 26 maart vanaf 11u Ton vd Geijn kwintet, Marc van Roon pianosolo, Big Band Den Haag, Eric Vloeimans kwartet, Michiel Borstlap sextet, 27 maart vanaf 11u30 Dig d'Diz, Jazz and Percussion, The Houdini's.

MARILLION Symphonische rockers die de pretentieuze bombast van Genesis anno 1974 als uitgangspunt hebben gekozen, en die ook zonder de oorspronkelijke zanger Derek 'Fish' Dick goed zijn voor volle zalen. 24 mrt E-Hal, Groningen, 26 mrt Hanehof, Geleen, 28 en 29 mrt Paradiso, Amsterdam, 30 mrt Philipszaal, Eindhoven, 31 mrt Vredenburg, Utrecht.

THE WATCHMAN 'Hard folk' uit Eindhoven. De nieuwe cd Peaceful Artillery werd geproduceerd door Nashville-veteraan 'Cowboy' Jack Clement. 24 mrt Paard, Den Haag, 25 mrt Doornroosje, Nijmegen, 26 mrt Patronaat, Haarlem.

TAKE THAT New Kids uit Engeland zingen zich voor zalen vol gillende meiden naar de top als de Monkees van de jaren negentig. 28 mrt en 2 april Ahoy, Rotterdam.