VOORKEUR FILM

THE BLUE KITE (Lan fengzheng) Gedreven door een grote, maar beheerste woede toont Tian Zhuangzhuang de invloed van de maoïstische politiek vanaf de dood van Stalin tot aan de Culturele Revolutie op gewone mensen. Door de ogen van een klein jongetje is te zien hoe een gezin tot stof wordt vermalen, misleid door de Honderd Bloemen-campagne, uitgehongerd tijdens de Grote Sprong Voorwaarts en ten slotte als klassevijand veroordeeld door de Rode Garde. Amsterdam, Cinecenter en Rialto; Utrecht, 't Hoogt; Den Haag, Filmhuis; Rotterdam, 't Venster; Nijmegen, Cinemariënburg.

THE CEMENT GARDEN Mooie, symbolisch-realistische verfilming van Ian McEwans gelijknamige roman door Andrew Birkin, waarin vier neurotische kinderen, die na de voor de buitenwereld verborgen dood van beide ouders bijna alles doen wat daarvoor verboden was. Tedere perversiteit van door Andrew Robertson en Charlotte Gainsbourg vertolkte broer en zus leidt tot incest en regressie. Leeuwarden, Filmhuis.

THE CRYING GAME De rijke en prachtig geconstrueerde, zevende, film van de Ier Neil Jordan is tegelijk een politieke thriller, een liefdesgeschiedenis en een verhaal over loyaliteit. Het voornaamste thema is dat liefde blind maakt, hoe de aard van het beestje ook ligt, wat een adembenemend verrassende wending in het vertelde inleidt. Maastricht, Lumière; Leiden, Kijkhuis (ma); Dordrecht, Cinode; Almelo, Filmliga; Veenendaal, Lampegiet.

GIANT De laatste film van James Dean, in 1956 uitgebracht na zijn dood, is een om vele redenen bezienswaardig familie-epos van bijna drie en een half uur over verschillende generaties (olie)boeren uit Texas, waarvoor regisseur George Stevens een Oscar won. Ook met Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Dennis Hopper en andere bekende gezichten. Amsterdam, De Melkweg.

HEARTS OF DARKNESS Even aangrijpende als amusante documentaire van Fax Bahr en Eleanor Coppola over het tot stand komen van de legendarische Vietnam-film Apocalypse Now. Met regisseur Francis Ford Coppola in steeds verdergaande staat van twijfel en acteurs als Martin Sheen en Dennis Hopper in verbazing over de waanzin van drugs en natuurrampen die desondanks leidde tot een stortvloed van bekroningen voor de film die het resultaat was. Amsterdam, Alfa 3.

HET IS EEN SCHONE DAG GEWEEST Als regisseur debuterende filmcriticus Jos de Putter filmde het laatste oogstjaar van een boer in Zeeuws-Vlaanderen, die zijn vader is. Door weglating van toegevoegde informatie, commentaar, mooie plaatjes of ego-document-geneuzel, ontstond een wonderlijk zuivere documentaire van grootse filmische allure, die in alle rust, maar zonder omhaal ter zake komt: een requiem voor onze verbondenheid met de grond. Amsterdam, Desmet; Maastricht, Lumière.

MANHATTAN MURDER MYSTERY Milde, onbezorgde comedy, die minder eenvoudig is dan op het eerste gezicht lijkt, over het anonieme leven in de grote stad gaat, en op ingenieuze wijze naar tal van oude thrillers verwijst. Diane Keaton speelt de Miss Marple van Manhattan, die de buurman van moord verdenkt en Woody Allen tegen zijn zin in het onderzoek meesleept. Ook met Alan Alda en Anjelica Huston. Amsterdam, Tuschinski; Utrecht, Movies.

NAKED Verpletterend fresco van de onverschilligheid, de ambivalentie, de gewelddadigheid en de gevoelsarmoede in het Londen van de jaren negentig. Regisseur Mike Leigh laat zijn neurotische, permanent zichzelf ontvluchtende held Johnny (de formidabele David Thewlis te midden van een ijzersterk ensemble) dolen door een hel zonder idealen, idolen of ideologie, bepaald door materialisme en lichamelijkheid. In Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht.

PASSION FISH Twee vrouwen met een Verleden strijken noodgedwongen neer in diep-Louisiana waar nooit iets verandert en waar de mensen namen dragen als DeLaFose. In deze geestige, warme film van John Sayles ontdekken ze dat zelfs koudbloedig geworden wezens als zij nog geschikt zijn voor de sensaties die het leven de moeite waard maken; vol hilarische visites en aanstekelijke cajun-muziek. Amsterdam, Kriterion en De Meervaart (ma di); Utrecht, Springhaver.

THE PIANO Jane Campion vertelt in haar rijkgelaagde, wonderlijk mooie derde speelfilm over de Victoriaans-pure sensualiteit van een Schotse vrouw in het barre 19de- eeuwse Nieuw Zeeland. Bij gebrek aan een stem drukt zij zich uit in haar pianospel. Holly Hunter speelt haar geniaal, de gebarentaal aanwendend voor drieste poëzie met handen en gezicht. Harvey Keitel is minstens zo goed als de man die haar, zichzelf en de piano betrekt in een spel van tederheid en passie. In 18 theaters.

THE REMAINS OF THE DAY Met flair en zwier en gesteund door de meer dan voortreffelijk spelende Anthony Hopkins en Emma Thompson verfilmde James Ivory Kazhuo Ishiguro's roman 'The Remains of de Day': over een butler die zich in de jaren dertig zo volmaakt als butler heeft opgesteld dat hij in 1958 nog steeds niet weet hoe hij moet leven. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Leiden, Nijmegen, Wageningen.

SCHINDLER'S LIST Sobere en gewetensvolle verfilming door Steven Spielberg van Thomas Keneally's boek over de Sudetenduitser en zakenman Oskar Schindler, door wiens gezegende tussenkomst meer dan elfhonderd joden van de gaskamers in Auschwitz werden gered. De opportunist en oweeër wordt aanvankelijk met verve geportretteerd, maar de film wordt van begin af aan ook gekenmerkt door een griezelig soort vaart die past bij niet te stuiten gbeurtenissen en de onontkoombare systematiek van het judenfrei maken. In 35 theaters.

SLEEPLESS IN SEATTLE Door Nora Ephron geschreven en geregisseerde film over twee mensen (Tom Hanks en Meg Ryan) die elkaar niet kennen, maar tegen wil en dank ontdekken dat ze voor elkaar bestemd zijn. Melodramatische komedie brengt overtuigende hommage aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs. In Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Hilversum, Roermond, Hoogeveen, Winterswijk, Brielle, Slagharen.

EN VERDER The Age of Innocence (in 11 theaters); Belle van Zuylen - Madame de Charrière (Den Burg Cinema Texel); Carlito's Way (In 15 theaters); C'est arrivé pres de chez vous (Amsterdam Kriterion); Fiorile (Amsterdam Desmet, Utrecht Springhaver, Arnhem Filmhuis, Zutphen Luxor, Amstelveen Oscar); Trahir (Bussum Filmhuis, Gouda Filmhuis); The Snapper (Amsterdam Kriterion en Alfa 3, Rotterdam Lantaren/Venster 4, Den Haag Metropole, Nijmegen Scala 1, Arnhem Palace 1).