VN: Serviërs plunderen hulpkonvooi

SARAJEVO, 24 MAART. Bosnische Serviërs hebben gisteren een hulpkonvooi naar de moslim-enclave Maglaj gestolen, met vrachtwagens en al. De VN-hulporganisatie UNHCR heeft bij de Bosnische Serviërs geprotesteerd tegen wat ze noemt dit “buitengewoon ernstige incident”.

De tien vrachtwagens, beladen met 94 ton voedsel en geneesmiddelen, werden bij een controlepost van de Serviërs bij Teslic, niet ver van Maglaj, aangehouden. De Serviërs laadden het voedsel in eigen vrachtwagens, gooiden de medicamenten in de rivier en verdwenen, mèt de lege VN-vrachtwagens. De Deense chauffeurs werden afgezet bij Teslic, op de leider van het konvooi en een UNHCR-medewerker na, die naar Teslic werden meegenomen en pas werden vrijgelaten nadat ze zich bij de UNHCR over de behandeling hadden beklaagd. De UNHCR-werkers zagen later een van de vrachtwagens rijden, bestuurd door een Servische burger; het voertuig was inmiddels ontdaan van de VN-markering en de nummerborden. Deze vrachtwagen werd 'heroverd'. De chauffeurs werden door Britse VN-militairen opgepikt. Met NAVO-vliegtuigen wordt sinds gisteren naar de resterende vrachtwagens gezocht.

De UNHCR heeft een klacht ingediend bij de Bosnisch-Servische autoriteiten. Volgens een woordvoerder is het het ernstigste incident met een VN-hulpkonvooi in Bosnië sinds juni vorig jaar, toen er een konvooi werd beschoten. De woordvoerder zei dat de diefstal waarschijnlijk het werk is van een lokale commandant, een kolonel van de Bosnische Serviërs die de reputatie heeft wel vaker eigenmachtig op te treden.

De Bosnische Serviërs hebben de aanhouding van het konvooi toegegeven maar de diefstal ontkend. De vrachtwagens werden tegengehouden omdat er verderop mijnen op de weg lagen, aldus een door het Joegoslavische persbureau Tanjug verspreide verklaring. “De chauffeurs en de bemanning verlieten de auto's en het leger van de Servische Republiek [in Bosnië] bood het konvooi bescherming om diefstal en plundering te voorkomen.”

Het incident rond het konvooi stond in sterk contrast met de optimistische sfeer waarvan gisteren in Sarajevo sprake was naar aanleiding van de opening van een brug die sinds het begin van de Servische belegering van de stad gesloten is geweest. Over de heropening van de Brug van Broederschap en Eenheid, lang de frontlijn tussen de Servische en moslim-linies, werd eerder al overeenstemming bereikt tussen de moslims, de Bosnische Serviërs en de VN-vredesmacht UNPROFOR. Hoewel de moslims aanvankelijk bezwaar maakten tegen Bonsisch-Servische vlaggen bij de brug en een controlepost van de Serviërs verliep de heropening zonder incidenten. Driehonderd inwoners van Sarajevo die beschikten over de noodzakelijke documenten konden aldus naar 'de andere kant', in veel gevallen om voor het eerst in vele maanden te worden herenigd met familieleden. (Reuter, AP)