Verkiezingen vervroegd in Brandenburg

BONN, 24 MAART. Onder druk van de partijhoofdkwartieren van CDU en SPD in Bonn hebben de grote fracties in het parlement van de Oostduitse deelstaat Brandenburg gisteravond alsnog besloten tot vervroegde verkiezingen, die waarschijnlijk op 12 juni (de dag van de Europese verkiezingen) zullen worden gehouden.

Gistermorgen had premier Manfred Stolpe (SPD) nog meegedeeld dat hij, na een coalitiecrisis met Bündnis '90, tot de reguliere verkiezingsdatum 11 september met een minderheidskabinet van SPD en FDP zou doorregeren. Dat was nadat de SPD de samenwerking met de fractie van Bündnis '90 had opgezegd omdat haar voorzitter, Günter Nooke, weigerde om zijn opmerking dat Stolpe een leugenaar is terug te nemen.

Nooke bleef er ook gisteren bij dat de premier tegenover een parlementaire onderzoekcommissie heeft gelogen met zijn ontkenning dat hij in 1978 als jurist van de Oostduitse Evangelische kerken een hoge DRR-onderscheiding niet rechtstreeks van de Staatsveiligheidsdienst (Stasi) had ontvangen. Stolpe zegt die onderscheiding te hebben gekregen van een intussen overleden DDR-staatssecretaris voor de betrekkingen met de kerken.