Twijfel over rente slaat weer toe op een dalende beurs

AMSTERDAM, 24 MAART. Twijfel over de renteontwikkeling haalde de koersen op de Amsterdamse beurs vanochtend omlaag. De Amsterdam EOE-index (AEX) noteerde na het middaguur 2,23 punten lager op 413,15

AMSTERDAM Terwijl gisteren nog opluchting overheerste over de beperkte omvang van de renteverhoging in de Verenigde Staten was de stemming vanochtend alweer omgeslagen. De ontwikkeling van de geldhoeveelheid in Duitsland in februari - een stijging met 17,6 procent op jaarbasis tegen een door de Duitse autoriteiten gehanteerde norm van 4 à 6 procent per jaar - werd met gemengde gevoelens ontvangen. Een sterke geldgroei kan leiden tot een bovenmatige inflatie. Sterke toeneming van de inflatie wordt meestal weer beteugeld met een hogere rente.

Die onrust sloeg ook over naar de obligatiemarkt waar de tienjarige staatslening (5,75 procent), maatgevend voor de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, zo'n vijftien cent minder deed. Op de beurzen elders in Europa was de stemming ook tamelijk in mineur. Londen stond op 15 punten verlies, Parijs verloor 12 punten en in Frankfurt zweefde de beursbarometer rond het nulpunt.

Een witte raaf was DSM. Het aandeel ging met 80 cent omhoog tot 126,90. Een verklaring als zouden de chemie-aandelen weer in trek zijn - ook met het oog op de hoopgevende berichten uit de Duitse chemie - lijkt niet consistent. Want Akzo raakte drie gulden kwijt op 221,80. Handelaren wezen weer op de al eerder gehoorde theorie als zouden buitenlandse partijen de koers omhoog jagen om op termijn te profiteren wanneer de staat zou gaan besluiten zijn resterende aandelen DSM af te stoten.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren bij een kalme handel omhoog gegaan. De Dow Jones Industrial steeg met 6,91 punten tot 3869,46 punten. Vanaf het begin van de handel stond de beurs op winst, evenals de obligatiemarkt. De aandelenhandelaren waren net als de obligatiehandelaren gerustgesteld door het besluit van de Amerikaanse centrale banken om aan te sturen op een kleine stijging van de geldmarktrente. De vorige maal dat de geldmarktrente omhoog werd gestuwd, zakte de Dow Jones-Industrial index met ruim 96 punten.

Reikhalzend werd uitgekeken naar IBM, waar topman Lou Gerstner vandaag tijdens een bijeenkomst met analisten zal aangeven welke strategie IBM wil gaan voeren om de teruglopende omzet een halt toe te roepen. IBM verloor gisteren een dollar op een slotkoers van 57,25.

TOKIO Een stroomstoring in het financiële centrum van Tokio, waardoor de handel op de beurs tijdelijk stil kwam te liggen, hield handelaren en beleggers vandaag meer bezig dan de effectenhandel, die tamelijk lusteloos was. Niettemin steeg de Nikkei 225-index 75,80 punten naar 20.037,90.