Smikkelweek met Franse top cuisinier

Georges Blanc kookt t/m 27 maart in Restaurant La Rive, Prof Tulpplein 1, Amsterdam. Inl 020-6226060.

Al drie generaties lang staan ze in het Franse Vonnas op het menu, Les crêpes Vonnassiennes de la Mère Blanc. En niemand die er moe van wordt - integendeel. Het aardappelpannekoekje van zijn grootmoeder is de wereldberoemde signatuur van cuisinier Georges Blanc, wiens regionale haute cuisine sinds 1981 telkens met drie Michelinsterren wordt gehonoreerd. Ter gelegenheid van 'La semaine culinaire Georges Blanc' in restaurant La Rive van het Amstel Hotel prijkt de roemruchte Crêpe parmentière van Grand-Mère op de kaart: home made maar wel in den vreemde.

Tussen 22 en 26 maart ontvangt chef Robert Kranenborg de beroemde Franse collega Georges Blanc in zijn keuken. Een eer voor Kranenborg en zijn keukenstaf, want Blanc strijkt niet zo maar neer achter ieders fornuis. Voor dit culinaire statiebezoek nam Blanc twee van zijn chefs en een pâtissier mee; Kranenborgs brigade is een week lang op volle sterkte. Niemand in de keuken die de aanwezigheid van Blanc een dag wil missen. “Vooral voor de jonge chefs is het leerzaam om zoiets mee te maken”, zegt Kranenborg. “De technieken, het omgaan met traditie en innovatie; er komt veel aan bod tussen de bedrijven door. Het is goed je te toetsen aan iemand die zo lang op dit niveau werkt.”

Gedurende de culinaire week van Georges Blanc is er in La Rive keuze uit drie menu's voor de lunch (ƒ 95,- of ƒ 145,-) en twee menu's voor het diner (ƒ 145,- en ƒ 195,-). Er kan ook à la carte worden gegeten. Eenvoud, traditie en goed gedoseerde originaliteit kenmerken de kaart. Menig liefhebber van de verfijnde Franse keuken heeft de kans gegrepen om zo dicht bij huis Blancs Crêpe parmentière au saumon et caviar of de Fricassée de poulet de Bresse à la crème façon Grand-Mère Blanc te proeven. Nog voordat deze smikkelweek een aanvang nam, was er al geen tafel meer te krijgen voor het diner. Misschien nog voor de lunch, maar snelheid is geboden. Ook de traditionele zondagse brunch in het Amstel van 27 maart staat in het teken van Blanc. Daarna vertrekt de innemende cuisinier weer naar zijn enclave in Vonnas - l'espace Blanc - maar zijn geest blijft nog even zweven in de keuken van Kranenborg. Teneinde de vele belangstellenden niet teleur te hoeven stellen, werd besloten na Blancs vertrek het lunchmenu van ƒ 95,-, waarin drie klassiekers, nog een week te handhaven. Blanc vond het een goed idee. “Dan heeft je brigade de gerechten goed in de vingers”, zei hij tegen Kranenborg.

    • Florine Boucher