Richard Leaky legt zijn functie alsnog neer

NAIROBI, 24 MAART. De wereldberoemde natuurbeschermer en archeoloog Richard Leaky heeft alsnog ontslag genomen als hoofd van de Kenya Wildlife Service (KWS). Leaky zei gisteren op een persconferentie in Nairobi niet te kunnen werken onder de richtlijnen die president Daniël Arap Moi eerder deze maand bij de herbenoeming van Leaky vaststelde.

Leaky was sinds 1989 hoofd van de KWS, het staatsbedrijf dat alle wildparken in Kenia beheert. Bezoek van toeristen aan de wildparken vormt de belangrijkste bron van inkomsten aan harde valuta voor Kenia. Onder Leaky's leiding werd de grootschalige stroperij van olifanten en neushoorns grotendeels stopgezet. Hij ontsloeg corrupte ambtenaren en vormde een legertje van negenhonderd goed bewapende opzichters.

In januari begonnen twee invloedrijke ministers een campagne tegen de blanke Leaky, die zij beschuldigden van arrogant gedrag, racisme en corruptie. Leaky bood daarop zijn ontslag aan en Moi stelde een onderzoek in naar de beschuldigingen. Het onderzoek bracht geen substantiële bewijzen voor de aantijgingen aan het licht waarop Moi begin deze maand Leaky verzocht zijn werk te hervatten. Achtergrond van het conflict vormt een belangenconflict tussen Leaky en de KWS enerzijds en politici en zakenlui anderzijds die grond in de wildparken ten eigen bate willen exploiteren.

Onder zware druk van Westerse donoren werd Leaky herbenoemd, zo vertellen ingewijden in Nairobi. Westerse regeringen en de Wereldbank steunen wildbeschermingsprojecten van de KWS in Kenia met miljoenen dollars.

Leaky toonde zich gisteren teleurgesteld dat de beschuldigingen dat hij corrupt zou zijn, niet publiekelijk zijn ingetrokken. Hij zei niet te kunnen werken onder de nieuwe richtlijnen. De president zou de KWS hebben verplicht om 25 procent van de inkomsten uit de toegangsbewijzen voor de parken te besteden aan de bevolking die rond de wildparken leeft en regelmatig te lijden heeft van de wilde dieren. Het legertje opzichters zal onder het gezag van de politie gaan vallen.

Werkgevers in de toeristenindustrie toonden zich gisteren teleurgesteld door Leaky's vertrek. Een medewerker van de president daarentegen zei dat “Leaky niet moet denken dat hij onmisbaar is”.

    • Koert Lindijer