Raketaanval Israelische leger op Hamas-strijders

TEL AVIV, 24 MAART. Met anti-tankraketten heeft een Israelische legereenheid gisteren in het centrum van Hebron ten minste vier leden van de Palestijnse islamitische Hamas-organisatie gedood.

Zes soldaten onder wie de commandant van Hebron werden tijdens de ruim achttien uur durende strijd licht gewond. Militaire kringen spraken na afloop de hoop uit dat de “gevaarlijkste Hamas-terroristen” te hebben uitgeschakeld. De identificatie van de verkoolde lichamen van de vier Palestijnen, die zich doodvochten, schijnt echter grote moeilijkheden op te leveren. Het huis waarin de Palestijnen zich bevonden brandde na een zware raketbeschieting geheel uit en werd daarna door een bulldozer met de grond gelijk gemaakt.

Tot verbazing van grote Israelische troepenmacht die om het gebouw was gelegerd openden gistermiddag omstreeks twee uur, zestien uur na het begin van de strijd, nog twee Hamas-strijders het vuur. Daarna werd het gebouw onder zwaar raketvuur genomen dat een einde aan de strijd maakte. Tot grote woede van de Palestijnen bezetten Israelische troepen een kinderziekenhuis dat tegenover het gebouw ligt waarin de Hamas-strijders zich hadden verschanst. Vanaf het dak van het ziekenhuis werd op het huis gevuurd.

Sinds Israelische soldaten in Jenin werden gedood in een huis waarin zich Palestijnse strijders bevonden gebruikt het leger anti-tankraketten om verliezen aan eigen zijde tot een minimum te beperken. Tijdens de strijd in Hebron werd een zwangere Palestijnse vrouw gedood en een andere zwaar gewond. De Palestijnen stellen Israel daar voor verantwoordelijk terwijl Israelische militaire kringen beweren dat beide vrouwen door Palestijns vuur werden getroffen.

Gedurende de 'oorlog' in Hebron werd PLO-leider Yasser Arafat telefonisch van de gebeurtenissen op de hoogte gehouden. Zijn protesten tegen de actie in Hebron werden door Jeruzalem genegeerd. Notabelen uit Hebron drongen er bij Arafat telefonisch op aan uit protest tegen de militaire actie in hun stad het overleg met Israel over de hervatting van het vredesoverleg af te breken.

Van Palestijnse zijde is gisteren woedend op het militaire optreden in Hebron gereageerd. Volgens Palestijnse bronnen werden gisteren vijf huizen volledig door het raketvuur verwoest terwijl twintig huizen schade opliepen.

Saeb Erekat, een van de Palestijnse onderhandelaars, zei gisteren tijdens een persconferentie in Jeruzalem dat “Rabin in het Engels veel over vrede spreekt maar zijn Hebreeuwse orders aan zijn troepen komen neer op een voorzetting van de terreurcampagne en de slachtingen onder de burgers”. “We hebben internationale bescherming nodig”, zei hij. Vanmorgen werden tijdens incidenten in de Gazastrook en Nablus dertig Palestijnen gewond.

Intussen heeft de Israelische onderhandelaar generaal Amnon Shahak in Kairo gezegd dat Israel en de PLO over geen enkel punt betreffende de voorwaarden waaronder het vredesoverleg kan worden hervat overeenstemming hebben bereikt. De besprekingen over het stationeren van internationale waarnemers en Palestijnse politieagenten worden vandaag voortgezet. Tenzij zich verrassingen voordoen is een ontmoeting tussen Yasser Arafat en de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres voorlopig van de baan.

Gisteren verscheen opperbevelhebber generaal Ehud Barak voor de commissie Shamgar die een onderzoek instelt naar de toedracht van de massamoord op 25 februari in de moskee in Hebron. Generaal Barak zei dat deze slachting voor het leger als een volkomen verrassing was gekomen. In tegenstelling tot verklaringen van door de commissie gehoorde soldaten die bij de moskee dienden ten tijde van de moord ontkende hij dat er orders zijn die Israelische soldaten verbieden onder alle omstandigheden op joden te schieten.

Generaal Barak trok een vergelijking tussen de misdaden die het Franse leger tijdens de Algerijnse oorlog tegen de burgerbevolking bedreef en het optreden van het Israelische leger in de bezette gebieden. Zijn conclusie was dat Tshahal, het Israelische leger, alle eer toekomt voor het respecteren van de waarden van de Israelische samenleving.

    • Salomon Bouman