Raadslid voor CD blijkt journalist

ROTTERDAM, 24 MAART. Een kandidaat voor de Centrumdemocraten die bij de afgelopen raadsverkiezingen in de gemeenteraad van Purmerend werd gekozen, blijkt een student journalistiek te zijn. De student, K. Kooiman, infiltreerde in de partij in opdracht van het weekblad de Groene Amsterdammer.

Kooiman meldde zich zeven maanden geleden aan bij het hoofdkwartier van de Centrumdemocraten en maakte snel carrière: bij zijn afscheid van de partij was hij secretaris van de jongerenvereniging van de CD en raadslid te Purmerend. De CD-fractie in Purmerend wordt aangevoerd door R. van der Plas, tegen wie een onderzoek loopt wegens mishandeling van de schrijver A. Venema.

Met zijn infiltratie is Kooiman niet over de schreef gegaan, zegt hij: “Ik heb me heel terughoudend opgesteld, zozeer dat Van der Plas dreigde me van de lijst te gooien als ik me niet wat meer inspande”, zegt hij desgevraagd. “Toen heb ik één avond folders verspreid.” Ook hoofdredacteur M. van Amerongen van de Groene Amsterdammer meent dat Kooiman geen ethische grenzen heeft overschreden: “Het was ons doel aan te tonen hoe racistisch de sergeanten van Janmaat zijn en hoe eenvoudig je voor de CD raadslid wordt.” Van eventueel kiezersbedrog zegt Van Amerongen “geen minuut wakker te liggen”. “CD-stemmers kunnen wat mij betreft niet genoeg bedrogen worden.”

De leerling-journalist liet vorige week de termijn om zijn geloofsbrieven in te leveren verstrijken. Een woordvoerder van de gemeente Purmerend noemt de onstane situatie “geweldig leuk”. Inmiddels is de derde kandidaat op de lijst, G. van Seventer, verzocht zijn geloofsbrieven in te leveren. De Centrumdemocraten weigeren commentaar.

Kooiman, die zijn ervaringen deze week beschrijft in de Groene Amsterdammer, is de derde journalistieke infiltrant binnen twee maanden die publiceert over zijn ervaringen bij de Centrumdemocraten. Eerder beschreven Nieuwe Revue en Panorama de CD. Kooiman heeft een keer met mede-infiltrant P. Rensen van Nieuwe Revue de achterbank van een auto gedeeld, op weg naar een vergadering waar partijleider Janmaat zich moest verantwoorden voor een geruchtmakend Elsevier-interview. “We wisten het van elkaar, maar waren er niet helemaal zeker van. Dus dat werd een nogal bizar gesprek.”

Volgens Kooiman werd hem op de dag dat hij zich als actief lid in het hoofdkwartier van de CD in Den Haag meldde, het lijsttrekkerschap van Gouda, Zaandam en Amersfoort aangeboden. Hij had op dat moment drie kwartier adresstickers op partijbladen geplakt. Die aanbiedingen wees de journalist van de hand, omdat hij dan verantwoordelijk zou worden voor een extra raadszetel voor de CD die nog geen kandidatenlijsten had in die steden. De partij deed nauwelijks pogingen zijn antecedenten te onderzoeken. Kooiman: “Eén telefoontje naar de School voor Journalistiek, nadat Niewe Revue het infiltratie-artikel had gepubliceerd. Maar dat had ik goed afgedekt.”