PTT schaft postlichting 23.00 uur af

DEN HAAG, 24 MAART. PTT Post schaft per 1 mei de buslichting van 23.00 uur af. Volgens de PTT bevatten de rode brievenbussen rond die tijd gemiddeld 8 à 10 poststukken per bus. Dat is slechts een half procent van het dagelijkse postaanbod. De lichting van 16.00 uur schuift een uur op. Van de brieven en kaarten die voor 17.00 uur zijn gepost, wordt 95 procent de volgende dag bezorgd.

De lichting van 18.00 uur blijft gehandhaaft. Wie op een later tijdstip een brief wil posten, kan tot 19.00 uur terecht bij brievenbussen met een groot blauw informatiebord. Deze bussen, waarvan er 500 in het land komen te staan, bevinden zich binnen een straal van vijf kilometer van de 'gewone' rode brievenbussen. De mogelijkheid blijft bestaan om tot 21.00 uur post te deponeren bij de expeditieknooppunten van PTT Post.

De nieuwe lichting van 19.00 uur kost PTT Post 6 miljoen gulden, en dat is 10 miljoen minder dan de buslichting van de streekpost van 23.00 uur. Toch was kostenbesparing volgens de PTT niet de belangrijkste reden voor de wijziging van de buslichtingstijden. Het bedrijf, dat dagelijks 21 miljoen poststukken verwerkt, wil voor de consument duidelijker en efficiënter gaan werken. De consumentenbond is van die verduidelijking niet overtuigd. Volgens de bond schept PTT Post juist meer verwarring met de invoering van lichtingen om 19.00 via aparte brievenbussen. Ook dat die vijf kilometer uit elkaar staan, is volgens de consumentenbond “niet klantvriendelijk”.

Sinds begin vorig jaar laat PTT Post ieder kwartaal de kwaliteit van de postbezorging onderzoeken. Uit de 'Kwaliteitsmeter Post' van het laatste kwartaal van 1993 blijkt dat 14 procent van de consumenten ontevreden is over de verzendtijd van een poststuk. PTT Post wijdt dat aan onbekendheid over de serviceverlening. Half april doen de postbodes op ieder adres in Nederland een informatiefolder over de nieuwe buslichtingstijden in de bus.