'Meldingsplicht voor bestuurders'

AMSTERDAM, 24 MAART. De Vereniging Effecten Bezitters (VEB) wil dat bestuurders en commissarissen van een beursgenoteerde onderneming hun transacties met aandelen in het eigen bedrijf melden. VEB-voorzitter R. de Haze Winkelman heeft dit gisteren gezegd bij de presentatie van het jaarverslag over 1993.

De oproep van de VEB om “insider-transacties” binnen 5 dagen te melden valt samen met de rechtzaak tegen Begemann-topman J. van van den Nieuwenhuyzen die volgens het openbaar ministerie misbruik van voorwetenschap heeft gemaakt bij de overname van de scheepswerf RDM. “Dat gedonder als bij RDM heb je een stuk minder, als er een openbare melding is van dergelijke transacties”, licht De Haze Winkelman toe.

Volgens de VEB is het van belang dat beleggers weten hoe bestuurders gebruik maken van hun betere inzicht in de eigen onderneming. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaat een dergelijke meldingsplicht voor bestuurders al langer.