Leger Suriname maakt einde aan gijzeling bij dam

PARAMARIBO, 24 MAART. Het Surinaamse leger heeft vanochtend vroeg een einde gemaakt aan de gijzeling van ongeveer dertig werknemers van de waterkrachtcentrale van Afobaka, 100 kilometer ten zuiden van Paramaribo.

Bij de bevrijdingsactie zijn geen doden gevallen, wel zouden er enkele gewonden zijn. De gijzeling, die maandag begon, was het werk van het Surinam Liberation Front. Het was de eerste actie van dit 'Front'.

De directeur van het mensenrechtencomité Moiwama '86, Stanley Rensch, die bemiddelde tussen de regering en het bevrijdingsfront, zei vanmorgen dat een aantal actievoerders is opgepakt. De rest zou zijn gevlucht.

Rensch bevestigde de officieuze informatie dat bij de bevrijdingsactie geen bloed is vergoten. Hij zei gesproken te hebben met een van mensen die gegijzeld waren. Volgens hem maken alle bevrijde gijzelaars het goed. De mensenrechtenactivist zei blij te zijn dat de actie op deze manier is afgelopen.

Leden van het Surinam Liberation Front hadden maandag de waterkrachtcentrale bij de Afobakadam bezet en ongeveer dertig mensen gegijzeld. Zij eisten het aftreden van de regering van president Venetiaan. Deze verklaarde echter niet van plan te zijn aan die eis gehoor te geven “Als men de regering weg wil hebben, zijn er genoeg democratische mogelijkheden om dat te doen”, aldus Venetiaan eerder deze week.

Na het verstrijken van een afgekondigd ultimatum, dinsdagmorgen, zetten leden van het Surinam Liberation Front een deel van de elektriciteitsvoorziening stop die in deze waterkrachtcentrale wordt opgewekt. Paramaribo kwam daardoor gedeeltelijk zonder stroom te zitten.

De actie van het Surinam Liberation Front was als een complete verrassing gekomen. Eind vorig jaar werd voor het eerst van het bestaan van deze organisatie vernomen, maar ze had niet eerder acties ondernomen of opgeëist. Tijdens de gijzeling schreeuwde een woordvoerder van het bevrijdingsfront over de zender van Radio Apintie de motieven en eisen. “Er is geen onderwijs en geen medische zorg als gevolg van wanbeleid der regering. De regering-Venetiaan is verantwoordelijk voor de slechte economische toestand.”

De woordvoerder, die afwisselend in het Surinaams en in het Nederlands sprak, eiste “decentralisatie van de macht en alle machtsmiddelen” omdat “de opbrengsten die de districten verdienen niet in die gebieden terugkomen”.