Kinderagenda

Housen op ijs

Tilburg, 25 t/m 27 mrt.

Wel eens iemand zien housen op schaatsen? Tijdens World On Ice gebeurt het echt. De kunstrijders blijken ook bedreven in andere dansstijlen, zoals de Lambada, de Bolero en Rock 'n Roll. Tevens ben je getuige van de landing van een ruimteschip. Na de pauze komen romantische sprookjes tot leven. De kostuums en decors zijn adembenemend mooi. Optredens van nationale en internationale sterren. Aanvang 25 en 26 mrt om 20u; 27 mrt om 14u30. Prijzen op 25 en 26 mrt: ƒ 15,-, ƒ 10,-. Op 27 mrt: ƒ 12,50 en ƒ 7,50; t/m 12 jaar en 65+ ƒ 5,-. Pelikaan IJshal, Le Sage ten Broekstraat 30. Inl 013-358227. Ruimtereis

Rotterdam, vanaf 25 mrt. In de Euromast stap je in een waanzinnig snelle lift, die met een vaart van 144 km p/u naar het honderd meter hoger gelegen space-platform opstijgt. Dan begint het aftellen. Even later beleef je een raketstart en stijgt de cabine op. Langzaam draaiend bereikt die een hoogte van 185 meter. Met behulp van remraketten keert de cabine vervolgens weer terug. Na afloop van de ruimtereis ga je naar het panorama-restaurant, waar je een prachtig uitzicht hebt over Rotterdam. Kun je meteen controleren of je hoogtevrees hebt. Er is ook een kinderspeelhoek. Geopend: 10-17u (m.i.v. 1 april 10-19u). Volwassenen ƒ 14,50; 4 t/m 12 jaar ƒ 9,-; tot 4 jaar gratis. Parkhaven 20. Inl 010-4364811. Ruiken, voelen en midgetgolfen

Appelscha (Fr.), 26 mrt. Een boswachter neemt je mee op een wandelexcursie door een heel oud bos. Hij vertelt mooie verhalen en laat je naar vogels luisteren, aan knoppen ruiken en aan bomen voelen; elke boomsoort voelt anders. Met een beetje geluk krijg je een ransuil te zien, of vind je braakballen. Het terrein is geschikt voor kinderwagens. Aanvang 10u30. Deelname ƒ 2,50; tot 10 jaar, ƒ 1,-. Vertrekpunt: Informatiecentrum De Bosberg, Bosberg 1. Van tevoren aanmelden. Inl 05162-2686. Na afloop kun je midgetgolfen. De baan is geopend van 12-17u30. Prijs ƒ 3,75; t/m 12 jaar ƒ 3,-. Bosberg 4. Inl 05162-1919. Zingende zaag

Groningen, 27 mrt. Wie gaat er mee naar een concert waar vijf slordig geklede muzikanten behalve op normale, ook op heel vreemde instrumenten spelen? Op de Matinee Musicale maak je kennis met de schone klanken van een zingende zaag, een schuifsax en een viool ter grootte van een duim. Het ding verdwijnt helemaal onder de kin van de violist, maar er komt echt muziek uit. Je hoort ook een uitvoering op een speelgoedpiano. Aanvang: 15u. Toegang ƒ 20,-; jongerentheaterkaart, CJP en 65+ ƒ 17,50; tot 18 jaar ƒ 6,-. De Oosterpoort, Trompsingel 27. Inl 050-680111. Broodhaantje

Ruinen (Dr.), 27 mrt. Op deze traditionele Palmpasen-optocht dragen alle kinderen een versierd broodhaantje op een stok. De stoet wordt begeleid door de plaatselijke muziekvereniging en vertrekt om 13u30 vanaf de Brink. Na afloop is iedereen welkom in Zaal Hees voor een poppenkastvoorstelling en het optreden van een clown. Brink 47. Voor 3-10 jaar. Inl 05221-1700. Vogels, vliegers en bijen

Spaarnwoude, 27 mrt. Op boerderij Zorgvrij versier je paastakken met zelf gemaakte kleibeestjes. Je kunt ook een vogelnestje maken van stro en takken of een nestkastje timmeren. Het laatste gebeurt onder deskundige leiding (materiaalkosten ƒ 10,-). Buiten worden demonstraties gegeven met verschillende soorten vliegers, en kun je zelf vliegers leren bouwen. Een imker vertelt hoe hij zijn bijenvolk door de winter heeft gekregen en hoe hij de kasten gereed maakt voor de lente als de bijen weer uitvliegen. Bepaal zelf aan welke activiteiten je meedoet. 11-16u. Genieweg 50. Volg vanaf de Velsertunnel de borden 'Spaarnwoude' en vervolgens 'Recreatieboerderij'. Inl 023-383876. Soundmix Playbackshow

Almere-Buiten, 27 mrt. Wil je later zanger(es) worden? Dan wordt het misschien tijd voor je eerste optreden. Bijvoorbeeld tijdens de Soundmix Playback Show op de Feestbraderie. Niet van Henny Huisman, maar toch een echte wedstrijd met prijzen. De hoofdprijs is een mini-stereotoren. Aanvang 11u. Voor kinderen van 5-14 jaar. Aanmelden op tel. 020-6162601. Wat valt er verder te beleven? (Gratis) suikerspinnen of popcorn snoepen, racen op een scooterbaan en een rit maken in een treintje. Er is ook een draaimolen. Voor de ouders is het ook leuk, want de dag staat in het teken van de jaren '50 en '60. Op 26 mrt wordt er ook braderie gehouden, maar dan zonder soundmix playbackshow. Winkelcentrum Buitenmere, Noordeinde (bij station Almere-Buiten). Geitjes en lammetjes

Born (L.), permanent. Op de kinderboerderij van Dierenpark Born lopen pasgeboren lammetjes en geitjes. Wie op kraamvisite gaat, mag ze aaien. Trek oude kleren aan, want ze vegen graag hun pootjes aan je broek af. Voeren mag nog niet, want ze drinken bij hun moeder. Er zijn ook apen en ezels. Verderop in het park zijn er Europese wilde dieren, zoals linxen, wasberen, wasbeerhonden, rendieren, zwijnherten, damherten en dwergherten. Bezoek ook het vogelpark met o.a. flamingo's en papegaaien. En wie nog zin heeft, gaat na afloop naar de speeltuin. Geopend 10-17u30. Toegang ƒ 4,50; 2 tot 14 jaar ƒ 2,75; tot 2 jaar gratis. Kasteelspark 38. Inl 04498-51950. Echte schepen en flessenschepen

Enkhuizen, permanent. Als het windstil was, maakten zeelui vroeger graag flessenscheepjes. Van die piepkleine bootjes in een fles. Of in een gloeilamp, in een fietslampje en zelfs in zekeringen. In het Flessenscheepjesmuseum zie je er honderden naast elkaar. Op za en zo krijg je uitleg hoe je zelf zo'n flessenscheepje kunt maken. Geopend: 10-18u. Toegang ƒ 5,-; 4 t/m 12 jaar en 65+ ƒ 3,50; tot 4 jaar en museumjaarkaart gratis. Zuiderspui 1. Inl 02280-18583/17762. In het Zuiderzeemuseum (vlakbij) is bij de kassa een opdrachtenroute 'Weet je wat mijn opa deed?' (ƒ 1,50) te verkrijgen. De route gaat door het hele museum en laat je kennis maken met verschillende 'natte' beroepen van onze voorouders, zoals walvisvaarder, visser en dijkwerker. En met de schepen waarop ze voeren. Geopend 10-17u. Toegang ƒ 5,-; 4 t/m 17 jaar en 65+ ƒ 4,-; tot 4 jaar gratis. Op 1 april gaat het bijhorende buitenmuseum open. Dit is een Zuiderzeedorp uit het begin van deze eeuw. De mensen zijn precies gekleed als toen en beoefenen oude ambachten (wel bijbetalen). Wierdijk 12-22. Inl 02280-18260/10122.