ING Bank brengt Ballast Nedam in april naar beurs

AMSTERDAM, 24 MAART. Bouwconcern Ballast Nedam, in omvang de tweede aannemer van Nederland, gaat eind april naar de beurs onder begeleiding van ING Bank.

Bij de introductie op de Amsterdamse effectenbeurs worden bij particuliere en institutionele beleggers minimaal 2 miljoen cumulatief preferente aandelen herplaatst, die op het ogenblik in handen zijn van de bankverzekeraar Internationale Nederlanden Groep (ING).

Ballast Nedam maakte vorig jaar december bekend in het voorjaar van 1994 een notering aan te vragen aan de beurs. De mededeling werd gedaan toen British Aerospace het Nederlandse bouwconcern voor in totaal 175 miljoen pond (ongeveer 500 miljoen gulden) verkocht aan de Duitse aannemer Hochtief (belang van 48 procent), ING (49,99 procent) en het pensioenfonds Ballast Nedam (2,01 procent).

Het aandelenkapitaal van Ballast is voor de beursgang gesplitst in 10 miljoen stukken, waarvan 5,3 gewone aandelen en 4,7 miljoen cumulatief preferente aandelen die de aandeelhouders bij de dividenbetaling een voorrangsrecht geven. Deze aandelen zijn nu in het bezit van ING (4,5 miljoen stukken), van wie het belang met de beursgang wordt gehalveerd, en het pensioenfonds Ballast (0,2 miljoen).

De preferente aandelen die in de verkoop worden gedaan geven de eigenaren jaarlijks recht op een vastgesteld dividend van 3,72 gulden per jaar. Als het dividend op de gewone aandelen hoger uitvalt, krijgen de houders van deze aandelen dit hogere dividend. Na vijf jaar worden de preferente aandelen omgezet in gewone aandelen. Volgens ING is voor deze constructie gekozen om de beleggers te tonen dat Ballast Nedam veel vertrouwen heeft in de toekomst. Eind april wordt het introductiebericht gepubliceerd met onder meer de uitgiftekoers.