Grote banken VS volgen verhoging rente door Fed

NEW YORK, 24 MAART. Enkele grote Amerikaanse banken hebben gisteren hun 'prime rate' (de rente die banken aan hun beste klanten berekenen) met een kwart procentpunt verhoogd tot 6,25 procent.

Chase Manhattan, Chemical, BancOne en First Chicago maakten de verhoging gistermiddag kort na elkaar bekend. De stap volgde op het verhogen van de geldmarktrente gisteren door de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. President Clinton juichte de verhoging van de Fed toe en vertrouwt erop dat de economie nog steeds “een stijgende lijn” vertoont. De prime rate staat nu bij zeven banken op 6,25 procent. Dat de banken zo snel overgingen tot het verhogen van de rente wijst erop dat ze genoeg vraag naar krediet verwachten. Analisten waren verrast door de geringe verhoging van de prime rate. De banken willen hun beste klanten echter niet aan het schrikken maken met een te grote verhoging.