Geldboetes en celstraf geëist in HCS-zaak

PAG.17 VOORKENNIS

AMSTERDAM, 24 MAART. Tegen de hoofdverdachten in de voorkennis-zaak HCS zijn vanochtend gevangenisstraffen en geldboetes geëist. Tegen J. van den Nieuwenhuyzen, president-directeur van Begemann, eiste de officier van justitie zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en de maximale geldboete van 100.000 gulden, plus nog eens 100.000 gulden wegens valsheid in geschrifte.

Unigro-topman E. Albada Jelgersma en investeerder L. Melchior hoorden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een geldboete van 100.000 gulden tegen zich eisen. Tegen het effectenhuis Suez, dat de gewraakte effectenorders heeft uitvoerd, eiste de officier een boete van 300.000 gulden.

De Amsterdamse officier van justitie mr. W. van Nierop is van oordeel dat de verdachten, met hun grootscheepse en met geheime informatie uitgevoerde verkoop van aandelen-HCS in juli 1991, het vertrouwen van beleggers in faire beurshandel ernstig hebben geschaad.

De advocaten van de verdachten, die vanmiddag aan het woord zouden komen, zouden naar verwachting aansturen op vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Van den Nieuwenhuyzen, die de schade voor Begemann door de al drie jaar durende commotie inmiddels op een half miljard gulden schat, kreeg gisteravond een nieuwe tegenslag te verwerken. De rechtbank verwees zijn tweede voorkenniszaak (rond de overname van de Rotterdamse werf RDM in 1991) voor een nieuw feitenonderzoek voor vier maanden terug naar de rechter-commissaris. Als gevolg daarvan blijft Begemann problemen houden met de financiering van zijn activiteiten.

In de HCS-zaak acht officier Van Nierop bewezen dat de drie verdachte beleggers tijdens een bijeenkomst met banken over een reddingsoperatie voor HCS informatie hadden gekregen, die alle andere beleggers moesten ontberen. Vervolgens gooiden zij de volgende dag grote pakketten aandelen op de markt om de koers omlaag te drijven, zodat de nieuwe aandelen van HCS tegen een lage koers uitgegeven konden worden. Van Nierop schat het zo verkregen voordeel op vele miljoenen guldens. Uiteindelijk bleek het voordeel een illusie: de beurshandel van die dag werd doorgestreept en HCS ging twee jaar geleden failliet. Melchior beklaagde zich vanmorgen over het feit “dat wij hier als verdachten zitten, terwijl de bank (ABN Amro, red.) ook handel heeft gepleegd”.

Officier van justitie Van Nierop zette vraagtekens bij de verklaringen van getuigen, onder wie zich een schare personeelsleden van ABN Amro bevindt. Volgens hem hebben verschillende verdachten en getuigen niet het achterste van hun tong laten zien.

    • Pag 17 Voorkennis