Geduld Zuid-Korea met Noord-Korea 'kent zijn grenzen'

TOKIO/ SEOUL, 24 MAART. De Zuidkoreaanse president Kim Young Sam heeft vandaag bij zijn bezoek aan Japan gezegd dat er “grenzen zijn aan het geduld met Noord-Korea”. In Seoul is inmiddels een scenario opgezet voor een tegenoffensief indien het communistische noorden tot de aanval overgaat.

“We hebben op een eerlijke wijze tegen Noord-Korea aangekeken en we blijven de deur openhouden”, zei Kim Young Sam , “maar het geduld van de Koreaanse Republiek (Zuid-Korea) kent grenzen”. Kim erkende dat de beoordeling van het stalinistische noorden niet zonder risico's is. “De kans bestaat dat de oorlog op een onverwacht moment losbarst, maar we hebben onze maatregelen al genomen”, aldus de Zuidkoreaanse leider.

De crisis op het Koreaanse schiereiland verscherpte eerder deze week door een uitspraak van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waarin Noord-Korea werd gemaand een ongehinderde inspectie van zijn kerninstallaties toe te laten. Begin deze maand werden de IAEA-teams in Noord-Korea wel gehinderd.

Een televisiestation in Seoul gaf vandaag details over een contra-aanval, die de legers van de Verenigde Staten en Zuid-Korea voornemens zouden zijn, in het geval van een Noordkoreaanse verrassingsaanval. Het plan zou er uit bestaan te pogen de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang te veroveren en het bewind van Kim Il Sung omver te werpen.

De Zuidkoreaanse minister van defensie, Rhee Byoung Tae, waarschuwde gisteren voor “ogenblikkelijke vergelding” van eventuele vijandelijkheden uit het noorden. Rhee zei dat Zuid-Korea de gelegenheid te baat zou nemen een hereniging van de twee Korea's te forceren. Noord-Korea heeft naar schatting een miljoen man onder de wapenen. Het Zuidkoreaanse leger telt 655.000 man, terwijl de VS 37.000 militairen op het zuiden van het schiereiland hebben gelegerd.

Het Noordkoreaanse regeringsdagblad Minju Joson schreef vandaag dat het besluit van de Amerikaanse regering om Patriot-raketten naar Zuid-Korea te verschepen en de overweging van Washington een gezamenlijk Amerikaans-Zuidkoreaanse militaire oefening (Team Spirit) te houden “vrijwel een oorlogsverklaring” is.

Een Zuidkoreaanse zakenman die net is teruggekeerd uit Pyongyang - reizen naar de Noordkoreaanse hoofdstad is nu vrijwel onmogelijk - zei tegen het dagblad Chosun Ilbo in Seoul dat in Pyongyang “een oorlogsstemming” heerst. “De Noordkoreanen geloven dat Seoul zal worden verteerd door vuur en dat hun Volksleger als winnaar uit de strijd zal komen.” De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zei gisteren overigens dat er geen aanwijzingen zijn dat Noord-Korea een serieuze aanval in voorbereiding heeft.

China heeft zich vandaag een tegenstander getoond van het verwerken van de uitspraak van het IAEA in een resolutie van de Veiligheidsdraad van de Verenigde Naties. Maar Peking maakte niet duidelijk of het ook zijn vetorecht zal gebruiken indien in de V-raad wel een resolutie op tafel komt. (AP, Reuter)