'Bindend advies is verkeerd'

De vereniging van universiteiten VSNU vindt het bindend studie-advies dat staatssecretaris Cohen voorstelt 'het verkeerde middel' om studenten te weren van 'overbevolkte studies'. “Een studie-advies moet worden gegeven op basis van de capaciteiten van de student, niet omdat de opleiding geen plaats meer heeft”, aldus een VSNU-woordvoerder. “Als je iemand op andere gronden dan zijn talent de toegang tot een afstudeerrichting wilt ontzeggen moet je een echte numerus fixus voor afstudeerrichtingen instellen, dat is veel duidelijker.”

De vereniging van hogescholen, de HBO-raad, is wel positief over het plan. Maar de Hogeschool Midden-Nederland (HMN) laat desgevraagd weten Cohens voorstel 'inconsequent' te vinden. Een studie-advies hoort thuis in de propaedeuse; als er capaciteitsproblemen zijn is een numerus fixus het geëigende middel, aldus HMN-bestuurslid M.E. Coopmans.