Baby's overleden door ruzie gynaecologen Helmonds ziekenhuis

ROTTERDAM, 24 MAART. Zeker twee, en waarschijnlijk vier, baby's zijn als gevolg van interne conflicten binnen de maatschap verloskunde-gynaecologie tijdens of vlak na hun geboorte overleden in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

De dood van een tweeling in december 1992 is volgens een onderzoek van de inspectie voor de volksgezondheid in Noord-Brabant zeker te wijten aan de slechte verhoudingen tussen de vijf gynaecologen van het ziekenhuis. De dood van een baby in december vorig jaar en van een baby in januari is volgens de inspectie mogelijk het gevolg van aan de problemen binnen de maatschap.

De verstoorde onderlinge verhoudingen tussen de artsen en de organisatorische wanorde binnen de maatschap was het gevolg van een ruzie in 1992 over de verdeling van de inkomsten en over het te volgen medisch beleid. De vijf artsen communiceerden als gevolg van de conflicten alleen nog via assistenten of via een mededelingenbord met elkaar, aldus inspecteur voor de volksgezondheid in Noord-Brabant, H. Plokker.

Het ziekenhuis begon vorig jaar een onderzoek naar de dood van de tweeling. Het rapport van de onderzoekscommissie verscheen in oktober. De gynaecologen legden de adviezen in het rapport om de werkwijze op de afdeling te verbeteren naast zich neer. Het rapport vormde zelfs aanleiding voor nieuwe conflicten. In de daarop volgende periode overleden de twee andere baby's.

Dat was voor de inspectie reden om op 2 februari zelf een onderzoek naar het functioneren van de maatschap in te stellen. Volgens dat onderzoek ontbreekt bij enkele gynaecologen soms de bereidheid om tijdens hun dienst naar het ziekenhuis te komen en bestaat de neiging om behandelingen uit te stellen en om noodzakelijke behandelingen over te laten aan de volgende dienstdoende gynaecoloog.

Verder laten de gynaecologen veel werk over aan de drie assistent-geneeskundigen van de maatschap. De begeleiding van die assistenten is gedurende lange tijd onvoldoende geweest. Op de afdeling ontbreken door dit alles de voorwaarden voor een verantwoorde zorg, aldus het rapport.

Inspecteur Plokker vreest dat op de afdeling elk moment weer fouten kunnen worden gemaakt. Hij noemt de situatie bij verloskunde en gynaecologie “uitermate gevaarlijk”. Inmiddels heeft minister d'Ancona van welzijn, volksgezondheid en cultuur het Elkerliek Ziekenhuis opdracht gegeven om voor 1 juni orde op zaken te stellen. Gebeurt dat niet of in onvoldoende mate, dan kan het ministerie de afdeling sluiten. “We hebben niet de mogelijkheid om de afdeling nu al te sluiten, anders zou dat zeker worden overwogen”, aldus Plokker. Op dit moment ligt bij de Tweede Kamer een wetsontwerp waarin de kwaliteitseisen in de gezondheidszorg worden geregeld.

Het ziekenhuis heeft inmiddels laten weten dat het een aantal voorlopige maatregelen treft om de situatie op de betreffende afdeling te verbeteren.