Violist Mintz gastdirigent LSO

AMSTERDAM, 23 MAART. De wereldberoemde violist Shlomo Mintz is aangesteld als vaste gastdirigent en als vaste solist bij het Limburgs Symphonie Orkest.

De benoeming van Mintz geldt voorlopig voor een jaar en zal daarna wellicht worden verlengd. Het Limburgs Symphonie Orkest wil zich duidelijker in Europa gaan profileren en voert daartoe vanaf nu ook de naam 'Symphonie Orkest van Maastricht'. Mintz, die tenminste vier weken per jaar bij het orkest zal optreden als dirigent en solist en ook de functie krijgt van muzikaal adviseur, wordt de opvolger van de Spanjaard Salavador Mas Conde die aan het eind van dit seizoen na zes jaar zijn chef-dirigentschap bij het LSO verruilt voor dat in Düsseldorf. Hij zal nog wel optreden als gastdirigent. Zolang Mintz aan het orkest is verbonden wordt geen vaste chef-dirigent gezocht voor het LSO, dat op symfonisch gebied slechts een beperkte taak heeft naast het begeleiden van operavoorstellingen. Shlomo Mintz trad in 1992 al een keer op bij het LSO, op uitnodiging van de met hem bevriende concertmeester Gil Sharon. Op een presentatie in Amsterdam zei Shlomo Mintz gisteren grote verwachtingen te hebben van zijn werk in Maastricht. “Het orkest is goed en er valt nog veel te verbeteren in de kwaliteit van het samenspel, maar het moet mogelijk zijn om het LSO te maken tot een van de gerespecteerde orkesten van Europa.” Mintz wil de balans binnen het orkest verbeteren door een uitbreiding van de celli en bassen met elk één musicus. Het Limburgse orkest zoekt daarvoor nu financiële steun bij de provinciale overheid.