Veel operavoorstellingen in het Holland Festival

AMSTERDAM, 23 MAART. Opera wordt een steeds belangrijker onderdeel van het Holland Festival. Dat zei directeur Jan van Vlijmen gisteren bij de presentatie van het programma van de 46ste aflevering van het festival dat in de maand juni plaatsvindt in Amsterdam. Het festival telt dit jaar negen geënsceneerde of concertante opera's. Verder zijn er twaalf concerten, vijf theatervoorstellingen, drie dansvoorstellingen, een kindervoorstelling en tal van filmvertoningen, onder andere met operasterren in het Filmmuseum.

Het Holland Festival begint op 1 juni in het Amsterdamse Muziektheater met Verdi's Falstaff door de Nederlandse Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Wereldpremières van geënsceneerde opera's zijn Noach van Guus Janssen, Freeze van Rob Zuidam en twee Chinese eenakters van Guo Wenjing en Quo Xiaosong.

Verder vermeldt het operaprogramma concertante uitvoeringen van Monteverdi's Orfeo in de bewerking van Bruno Maderna, Le Roi Arthus van Ernest Chausson, Maschinist Hopkins van Max Brand en van Mozarts Don Giovanni o.l.v. John Eliot Gardiner, die - anders dan de programmafolder vermeldt - twee keer wordt uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw.

Ook in het concertprogramma, waarin dit jaar geen enkel symfonie-orkest optreedt, is er aandacht voor Janssen en Zuidam en voor recent werk van Chinese componisten. Verder zijn er bewerkingen van o.a. Schuberts Winterreise door Hans Zender en van Wagners Wesendonklieder door Hans Werner Henze. Riccardo Chailly dirigeert het Asko Ensemble in muziek van Rihm, Varèse, Strawinsky, Francesconi en Nono.

Het theaterprogramma brengt The Man Who in de regie van Peter Brook, wiens filmoeuvre in het Filmmuseum wordt vertoond. Het Berliner Ensemble komt met Antonius und Cleopatra in de regie van Peter Zadek en Ivo van Hove regisseert bij het Zuidelijk Toneel O'Neills Rijkemanshuis. Jan Ritsema en Ron Vawter regisseren Philoktetes-variaties van Gide, Jesurun en Müller. De Amerikaanse beeldend kunstenaar Joan Jonas brengt in samenwerking met het Stedelijk Museum en Toneelgroep Amsterdam Sweeny Astray op het terrein van de Westergasfabriek met o.a. Pierre Bokma en Gerardjan Rijnders.

Het dansprogramma is het laatste van programmeur Marc Jonkers, die vertrekt naar het ballet van de Komische Oper in Berlijn en niet wordt vervangen. Het grootste dansevenement is Ocean van Merce Cunningham, een co-produktie met het Internationale Kunstenfestival in Brussel, waar het in mei in première gaat. Het Filmmuseum toont vroeger werk van Cunningham. Het Nationale Ballet presenteert vier jonge choreografen bij het Nederlands Danstheater gaat onder het motto 'Mondriaan' nieuw werk van Jiri Kylián en Hans van Manen.

Dit jaar is er geen kaartenmarkt, wel zijn schriftelijke bestellingen mogelijk en vanaf 1 mei zijn kaarten verkrijgbaar bij de AUB-ticketshop aan het Kleine-Gartmanplantsoen in Amsterdam.