Van den Honert bezorgt Oranje de eerste winst

LAHORE, 23 MAART. Vier wedstrijden was Taco van den Honert onzichtbaar in het toernooi om de Champions Trophy. Hij pikte zijn doelpuntje mee, maar echt in vorm was hij niet. Vanmorgen, tegen Groot-Brittannië, stond hij er opeens weer. Met drie doelpunten had de Amsterdammer een groot aandeel in de eerste overwinning van het Nederlandse elftal in Lahore. Oranje won met 5-2.

Door de zege bereikte Nederland de troostfinale. De ploeg van bondscoach Oltmans strijdt vrijdag tegen Australië, de onttroonde titelverdediger, om de derde plaats. De finale gaat tussen Duitsland en thuisland Pakistan. Bij het vorige toernooi om de Champions Trophy, vorig jaar juli in Maleisië, greep Nederland de bronzen medaille.

Met Van den Honert was Remco van Wijk de grote man in de voorhoede. In 24 interlands scoorde hij drie keer, tegen Groot-Brittannië nam hij vanmorgen twee doelpunten voor zijn rekening. De mooiste treffer van Nederland was de derde van Van den Honert, een juweel. De spits van Amsterdam speelde vier man uit, passeerde doelman Mason en tikte de bal in tegen het plankier.

Oranje nam in de eerste helft een voorsprong van 2-0. Voor Groot-Brittannië scoorde Nicklin uit een omstreden strafbal tegen, 2-1. Tussen de 40 en 48ste minuut had Van den Honert zijn bevlieging. Nederland liep van 2-1 naar 5-1 en de wedstrijd was gelopen. Voor de 5-1 van Van Wijk legde Van den Honert ook de basis. Met een subtiel backhand-tikje verlengde hij een pass van Delissen, die Van Wijk vrij voor Mason bracht. Daarvoor had Van den Honert twee strafcorners ingepusht. Oranje kreeg er vijf in de wedstrijd. Vier keer werd de variant van Bovelander-Van Pelt-Van den Honert gehanteerd. Twee keer was het raak. De vijfde corner sloeg Bovelander zelf in en naast.

Floris-Jan Bovelander speelde tegen de Britten zijn 200ste interland. Daarmee werd de 28-jarige student biologie de vierde hockeyer die de grens van 200 wedstrijden voor Oranje passeerde. Record-internationaal is Cees Jan Diepeveen met 286 interlands, gevolgd door Tom van 't Hek met 221 en Ties Kruize met 202.

Bovelander maakte in zijn 200 interlands 178 doelpunten. Daarmee staat hij tweede achter Paul Litjens die in 177 interlands 267 keer raakschoot. Ties Kruize scoorde 167 maal in zijn loopbaan als international.

De laatste tegenstander van Nederland in Lahore, Australië, won vanochtend met gemak van het zwakke Spanje. Het werd 5-1.