SALADE VAN SPERZIEBONEN EN KIKKERERWTEN

Deze salade staat tussen twee seizoenen. Wat voedzaamheid aangaat, blikt zij terug naar de winter, maar de smaak roept het beeld op van een warme zomer.

Voor 4 tot 6 personen:

500 gram sperziebonen bijgesneden en in tweeën of drieën gesneden

250 gram gekookte kikkererwten uit blik

1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in blokjes gesneden

1 kleine rode ui, in dunne ringen gesneden

2 theelepels verse tijmblaadjes

Dressing:

2 eetlepels witte wijnazijn

1 theelepel selderijzout

versgemalen zwarte peper

snufje suiker

snufje mosterdpoeder

1 teen knoflook, uit de knijper

1,5 deciliter plantaardige olie

Kook de sperziebonen bijtgaar in kokend gezouten water. Giet de bonen af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat de bonen goed uitlekken en doe ze in een ruime kom. Voeg de kikkererwten, paprika, ui en tijm toe en schep alles goed om.

Doe de azijn, het selderijzout, de peper, suiker, het mosterdpoeder en de knoflook in een blender of keukenmachine en draai alles tot een glad mengsel. U kunt die ingrediënten desgewenst ook met een garde kloppen. Giet er dan geleidelijk de olie in een dun straaltje bij tot u een gebonden dressing hebt. Giet de dressing over de salade en schep alles weer goed om. Dien onmiddellijk op of zet de salade een paar uur op een koele plek voor u haar serveert.

    • Kim Maclean