Rentebesluit in VS bezorgt de beurs een forse stimulans

AMSTERDAM, 23 MAART. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend opgelucht gereageerd op het besluit van de Fed, het centrale bankenstelsel in de VS, dat zal leiden tot een geringe rentestijging van de tarieven op de geldmarkt.

AMSTERDAM De belangrijkste graadmeter van de beurs, de Amsterdam EOE-index (AEX), krabbelde tegen het middaguur 2,17 punten omhoog naar 416,50 punten. Ook tegen de achtergrond dat De Bundesbank de rente op de speciale beleningen van 5,88 tot 5,80 procent verlaagde. Na een half uur handel werd vanochtend even ruim een punt hoger gehaald op de AEX-index, maar de onzekerheid in welke mate de rente in de Verenigde Staten omhoog gaat bezorgde de beurs toch weer een lichte aarzeling die een daling in de hand werkte.

De obligatiemarkt herstelde zich. Zo ging de 7,5 procent 30-jarige staatslening twee kwartjes omhoog, kreeg de 7 procent tienjarige er vier dubbeltjes bij en noteerde de 6,25 procent vijfjarige een stuiver hoger.

Bij de hoofdfondsen voegde Akzo na de stijging van 1,5 procent gisteren nog eens 2,90 gulden aan de koers van 225,90 toe. Unilever, Philips en KLM daalden enigszins, terwijl Koninklijke Olie het 1,10 gulden beter deed op 196,60.

NEW YORK Een op handen zijnde rentestijging in de Verenigde Staten heeft de effectenbeurs van New York nauwelijks beïnvloed. De Dow Jones-Industrial daalde miniem met 2,30 punten tot 3.862,55. De omzet van de handel was bescheiden.

De dollarkoers bleef eveneens redelijk stabiel. Ook op de valutamarkten was met een rentestijging al rekening gehouden volgens handelaren. Op de wisselmarkt van New York stond de Amerikaanse munteenheid aan het eind van de handel op 1,8980 gulden. In Amsterdam noteerde de dollar eveneens 1,8980.

TOKIO Op de beurs van Tokio nam een aantal beleggers met het oog op de onrust op de obligatiemarkt en een rentestijging in de VS het zekere voor het onzekere, door winst te nemen op de verkoop van aandelen. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde daardoor voor het eerst weer onder de op de beurs psychologisch belangrijke 20.000 punten barrière, naar 19.962,10.