Rechter laat alle verdachten coke-zaak vrij na ontkenning

AMSTERDAM, 23 MAART. De veertien verdachten die door justitie vrijdag werden opgepakt omdat ze ervan worden verdacht de recordpartij van 3.200 kilo cocaïne Nederland te hebben binnegesmokkeld, zitten allemaal weer thuis. De Amsterdamse rechter-commissaris, mr. D.J. Cohen Tervaert, heeft het verzoek van justitie om de drie hoofdverdachten in bewaring te stellen afgewezen. De verdachten mochten naar huis omdat ze verklaarden niet te hebben geweten dat in de partij metaalschroot die ze in de loods van hun bedrijf in Zeewolde hadden opgeborgen, drugs zaten.

De politie en het Amsterdamse openbaar ministerie zijn woedend over de beslissing van de rechter. De hoofdofficier van justitie, mr. J.M. Vrakking, nam gisteren de ongebruikelijke beslissing zich telefonisch te beklagen bij de vice-president van de rechtbank, mr. P.L. Michels. “Vrakking was ongerust over de vrijlating en hij wou kwijt dat hij het hoog opnam”, zegt Michels. Het openbaar ministerie verwijt de rechter-commissaris incompetentie en vergaande naïviteit. Justitie eist, naar verluidt, dat de president van de rechtbank, mr. R.C. Gisolf, Cohen Tervaert van zijn functie van rechter-commissaris ontheft.

Justitie denkt dat op zijn minst de eigenaar van het bedrijf - een handelaar in metaalafval - waar de schroot met coke vrijdagavond in beslag werd genomen, wist dat er drugs in zijn handel zat. De handelaar zit nu aangeslagen thuis. “Ik voel me gebruikt”, zegt hij en beklemtoont onschuldig te zijn. Enige weken geleden werd hij naar eigen zeggen benaderd door een Nederlandse relatie, woonwagenkampbewoner Piet D., met de vraag of hij geen partij schoon aluminium wilde afnemen. Die handel had D. samen met een Antilliaan, Ed, in Venezuela op de kop getikt.

Donderdagavond werd de partij metaal bezorgd. De handel werd toen al gevolgd door rechercheurs van de Fiod die na een tip van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA hadden ontdekt dat er 3.200 pakketjes van een kilo cocaïne tussen zaten verstopt. Een dag later werd de handelaar, zijn minderjarige dochter, werknemers en chauffeurs opgepakt terwijl het metaal nog onuitgepakt in de loods lag.

De hoofdverdachte zegt dat justitie de blunder heeft begaan door veel te vroeg binnen te vallen. “Ze hadden moeten wachten tot ze zagen waar het spul echt naar toeging.”

Pag.3: OM woedend na vrijlating

De drugs zijn volgens zijn advocate, A.J. de Boer, in afwachting van definitieve verkoop in Zeewolde gedumpt door de verkoper om ze later weer te kunnen ophalen. Zij noemt het daarom “een zeer rechtvaarige beslissing” van de rechter om haar cliënt vrij te laten. De hoofdverdachte zegt dat de kiloprijs van het schroot door de verkopers bewust veel te hoog was gesteld zodat men later kon zeggen de handel terug te nemen omdat men het niet eens werd over de prijs. Hij sluit ook niet uit dat de Antilliaan en de Nederlander van plan waren de drugs later terug te stelen uit de op een verlaten industrieterrein gelegen loods. Het ging ze er om in ieder geval niet de drugs, die per boot vanuit Venezuela naar Rotterdam waren aangevoerd, zelf te hoeven inklaren. Justitie is nu op zoek naar de twee verkopers die voorlopig onvindbaar zijn.

Van de veertien gearresteerde verdachten stuurde justitie er eerder zelf al tien naar huis. Van de resterende vier verdachten werden er drie door de rechter-commissaris heengezonden. Curieus genoeg zat uiteindelijk alleen de minderjarige dochter (17) nog vast omdat de kinderrechter wel instemde met verdere detentie. Justitie was toen inmiddels zo teleurgesteld over de handelwijze van de rechter-commissaris dat ze uit arre moede de laatste verdachte zelf maar wegstuurde. Het openbaar ministerie is in beroep gegaan tegen de vrijlating van de hoofdverdachten.

De verdachte metaalhandelaar in Zeewolde was vanochtend druk doende zijn bedrijf “weer draaiende te krijgen”. Justitie heeft de hele administratie in beslag genomen zodat hij moeite heeft zaken te doen. “Door toedoen van justitie is zijn hele bedrijf uitgebreid op de televisie geweest. Dat bezorgt hem nu onnoemelijk veel schade”, zegt zijn raadsvrouw.

In Zeewolde rijden inmiddels geïnteresseerden af en aan om te zien waar de recordpartij cocaïne lag opgeslagen.

    • Marcel Haenen