Rebellen laten vier gijzelaars in Suriname vrij

PARAMARIBO, 23 MAART. Vier van de dertig gijzelaars bij de Afobaka-stuwdam in Suriname zijn gisteravond door het Surinam Liberation Front in vrijheid gesteld na bemiddeling van Stanley Rensch, de leider van het mensenrechtenbureau Moiwana '86.

Het zijn vier medewerkers van het bauxietbedrijf Suralco, dat zorgt voor de stroomopwekking in Afobaka. Rensch sprak gisteren in de Afobaka-centrale met de leiders van de actiegroep SLF, die maandagochtend overgingen tot een bezetting van de dam en tot het gijzelen van de werknemers.

Rensch begon zijn bemiddeling gistermiddag na overleg met een speciale ministersploeg die zich met de crisis bezighoudt.

Ook Chris Healy van de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) heeft gisteren een lang onderhoud gehad met de gijzelnemers. Hij deed een beroep op hen van actie af te zien, totdat de speciale afgezant van de OAS deze week nog in Suriname aankomt. Het SLF is huiverig voor bemiddeling van de OAS, omdat het vreest dat de OAS “voorwaarden zal stellen”.

De actiegroep, die maatregelen eist voor verbetering van de situatie in het Surinaamse binnenland, wil onder meer dat de Surinaamse aftreedt. Maar president Ronald Venetiaan, die zich bereid verklaarde tot een dialoog, wijst dit af.

Na het verstrijken van een ultimatum gaven leiders van de groep gisteren opdracht een generator in de elektriciteitscentrale uit te schakelen. De energielevering vanuit Afobaka via Paranam aan het energiebedrijf EBS in Paramaribo is hierdoor sterk afgenomen. Het EBS is nu genoodzaakt een roulatiesysteem toe te passen bij de distributie aan de diverse woonwijken, waardoor grote delen van de Surinaamse hoofdstad van tijd tot tijd zonder stroom zitten.

Een van de leiders van het front heeft zich gisteren bekendgemaakt. Het is Cornelis Maisi, een ontsnapte gevangene en een van de leiders van de 'Angula'-guerrillagroep tijdens de binnenlandse oorlog. Op 7 mei 1983 was hij bij verstek veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag, afpersing, diefstal, inbraak en overtreding van de vuurwapenwet. Op 28 mei 1990 is hij aangehouden. Op die dag hadden gevechten plaatsgevonden tussen het Junglecommando en Angula bij de krachtcentrale. Ook waren voor korte tijd twee turbinereactoren buiten werking gesteld. Hij vluchtte op 31 maart 1993 uit de strafgevangenis te Santo Boma.

Maisi verklaarde gisteren via de radio het niet meer nodig te vinden met de regering te praten. Ze moet aftreden. Daarmee houden de eisen van het SLF op. Hij vertelde dat de actie een masterplan is dat maanden in voorbereiding is geweest. Hij denkt dat hij niet in leven blijft als het plan mislukt. Hij dreigde dat manschappen van het SLF op weg zijn naar Paramaribo om de verantwoordelijken voor de malaise in het land te pakken.

Alle politieke partijen hebben de terroristische actie van het SLF afgekeurd. Hoewel de oppositiepartijen de tereuractie afkeuren, zijn ze van mening dat het Nieuw Front een koekje van eigen deeg heeft gekregen. Wijdenbosch en Brunings halen aan dat delen van het Nieuw Front samen met Nederland in het verleden terroristische acties (van Brunswijks Jungle Commando) hebben ondersteund en gevoed.

Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking vindt dat de Nederlandse regering positief moet reageren op een eventueel Surinaams verzoek om militaire bijstand om een einde te maken aan de bezetting van de waterkrachtcentrale van Afobaka. De bewindsman verklaarde dit gisteravond voor de AVRO-televisie. Het ministerie van defensie wilde niet speculeren over een Nederlandse militaire rol in het conflict. “Over een eventuele inzet van Nederlandse militairen doen we nooit mededelingen”, zo zei een woordvoerder.

    • Leo Morpurgo