Randstad: in '94 weer meer tijdelijk personeel

AMSTERDAM, 23 MAART. Randstad Holding verwacht dat voor het eerst sinds 1991 in de loop van 1994 de markt voor tijdelijk personeel weer zal aantrekken. Het bedrijf verwacht daardoor dit jaar meer winst te boeken.

Dit heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers: in het afgelopen jaar is de winst gedaald van 92 miljoen gulden tot 72 miljoen gulden. De omzet bleef vrijwel op hetzelfde peil: 3012 miljoen gulden in 1992 en 3.006 miljoen in het afgelopen jaar. De beleggers reageerden vanochtend nauwelijks: koers bleef onveranderd.

Volgens de Randstad-directie heeft het bedrijf zich ondanks de in 1993 verder verslechterde economsiche omstandigheden goed weten te handhaven. Dit kwam mede door acquisities: in het afgelopen jaar telde uitzendorganisatie Flex voor het eerst volledig mee evenals het Amerikaanse Temp Force en Belgische schoonmaakbedrijd Ado. De uitzendbedrijven van Randstad zijn gevestigd in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en de VS. De uitzendorganisaties van de Randstad Groep hebben het marktaandeel op de Europese uitzendmarkt vergroot.

Het bedrijfsresultaat verminderde met 17 procent tot 112 miljoen gulden. Dit kwam behalve door de stagnatie van de omzet ook door de stijgende kosten. Volgens Randstad heeft men bewust de kosten laten stijgen om een infrastructuur in stand te houden met het oog op verdere groei.

De schoonmaakbedrijven van Randstand (Lavold, Lavold Vlaanderen, Belglas-Korrekt en Korrekt Gebäudereinigung) boekten ruim 11 procent meer omzet (195 miljoen gulden). Het resultaat was volgens Randstad 'zeer bevredigend'. Aan de snelle stijging van de beveiligingsmarkt is volgens Randstad abrupt een einde gekomen, maar desondanks maakte dochter Randon nog een lichte stijging door.

De netto winst stond onder druk omdat Randstad 5 miljoen gulden minder financiële baten opstreek. Dit kwam omdat het bedrijf het reservoir aan liquide middelen zag slinken van 157 miljoen gulden tot 138 miljoen gulden en bovendien wat minder rente opstreek.